Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 18 februari 2010
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Aquamarijn.

Nijmegen, plaquette in het Waterkwartier (foto: Rob Essers)
Nijmegen, plaquette in het Waterkwartier (foto: Rob Essers)
Nijmegen, plaquette in het Waterkwartier (foto: Ronald Ruijters)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het Waterkwartier te Nijmegen is uitgevoerd in zwart natuursteen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'TER NAGEDACHTENIS AAN
DE SLACHTOFFERS VAN DE
V1-BOMINSLAG OP
18 FEBRUARI 1945'.

Hieronder staat een afbeelding van het oude tijdelijke monument met daarnaast de tekst:
'OUD MONUMENT
1945-1949'.

De tekst op het oude monument luidde:
'ALS DE HEER HET
HUIS NIET BOUWT
ARBEIDEN DE
WERKLIEDEN VERGEEFS'.

Onderaan de plaquette staat de volgende tekst:
'ONTHULLING 18 FEBRUARI 2010'.

Symboliek
De afbeelding op de plaquette is een een weergave van het monument dat tot 1949 op deze plaats heeft gestaan.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het Waterkwartier te Nijmegen herinnert aan de ontploffing van een V1-bom op 18 februari 1945. Bij dit bombardement kwamen zeker vier mensen om het leven.

Vanaf de bevrijding van Nijmegen in september 1944 lag de stad in de frontlinie. In het Waterkwartier werden vele geallieerden soldaten gelegerd. Vanuit onder andere dit deel van de stad werden Duitse stellingen in de Betuwe en Kleve onder vuur genomen. Duitse troepen reageerden door terug te vuren. Veel huizen werden getroffen en er vielen slachtoffers.

Over de stad vlogen ook V1-bommen. Deze bommen werden door middel van straalmotoren voortgedreven en konden over grote afstanden doelen treffen. De bijnaam was 'de vliegende bom'. De hoeveelheid springstof in de bommen was groter dan gemiddeld en bij ontploffing brachten ze grote schade aan. De bommen maakten deel uit de zogenaamde geheime wapens van het Duitse leger die de overwinning moesten brengen.

In de ochtend van 18 februari 1945 om 05:28 viel één zo'n vliegende bom op de hoek van de Waterstraat en de Biezenstraat neer. De huizen op de hoek werden vernietigd. Er waren zeker vier doden te betreuren en vele gewonden. Ook veel huizen in de omgeving werden verwoest en onbewoonbaar verklaard.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van Anton Ruijters. Hij woonde als 15-jarige jongen in het Waterkwartier en werd wakker van de enorme klap van de ontploffende V1-bom. Op straat zag hij de rokende puinhopen op de hoek van de Waterstraat en de Biezenstraat. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door de Zusters Clarissen van kloostergemeenschap “De Bron”, Jo Janssen, oud-bewoner van het Waterkwartier en natuursteenbedrijf/steenhouwerij van Leeuwe. Verder heeft de gemeente Nijmegen haar sympathie betuigd aan dit initiatief.

Onthulling
De plaquette werd op 18 februari 2010 onthuld door de heer J. van den Broek en mevrouw B. Plönes, nabestaanden van de slachtoffers.

Locatie
De plaquette bevindt zich op de hoek van de Waterstraat en de Biezenstraat, ter hoogte van de Biezenstraat 149 te Nijmegen.

Bronnen

Meer informatie
Over de geschiedenis van Nijmegen en het Willemskwartier in de Tweede Wereldoorlog is de volgende korte documentaire gemaakt:
'V1 sloeg in als een bom',  

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Ronald Ruijters | 19 februari 2018

Op 18 en 19 februari hebben herdenkingen plaatsgevonden van de slachtoffers van de V1 bominslag in het Nijmeegse Waterkwartier. Hier stortte op 18 februari 1945 de enige V1 bom in Nijmegen neer.

Op de websites van Nieuws uit Nijmegen, De Wester en Omroep Gelderland (nieuwsitem van herdenking brede school Aquamarijn) is aandacht besteed aan de herdenkingen.