Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Ram Katzir
Onthulling: 17 maart 2010
Adopteer dit monument.
Vorm en materiaal
Het monument voor de vervolgde en vermoorde Joodse stadgenoten in Leiden bestaat uit zes natuurstenen koffers gehouwen naar modellen uit de jaren '30 en '40.
Symboliek
De zes koffers staan symbool voor wat ieder in zijn leven mee neemt, maar ook achterlaat: bagage. Volgens de ontwerper Ram Katzir is het monument eigenlijk een anti-monument, waarin afwezigheid de hoofdrol speelt. Het is volgens hem een intiem monument dat op een persoonlijke manier de dialoog aan gaat met de beschouwer. Hij wil jong en oud aanzetten tot nadenken over de gevolgen van uitsluiting door mensen van elkaar. Daarnaast wil hij met het monument vragen oproepen over de eigenaren van de koffers.
Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.
Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.
Het monument voor de vervolgde en vermoorde Joodse stadgenoten in Leiden is opgericht ter nagedachtenis aan de Joodse stadgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en vermoord.
Op 17 maart 1943 werden alle Joden uit Leiden en omgeving die niet waren ondergedoken opgepakt tijdens een razzia. Zij werden op transport gezet naar de concentratie- en vernietigingskampen. In totaal zijn 270 Joden gedeporteerd en vermoord. Vanuit het politiebureau aan de Zonneveldstraat 10 werd de razzia gecoördineerd.
Oprichting
In 2003 werd in het Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden een tentoonstelling gehouden over de geschiedenis van de Joden in Leiden en omgeving in de periode 1933-1945. Deze tentoonstelling kreeg veel aandacht van het publiek en er ontstond een grote behoefte om een monument voor de vermoorde en gedeporteerde Joden in Leiden tot stand te brengen. Deze groep werd nog niet door middel van een monument herdacht.
De gemeente Leiden gaf opdracht tot de formatie van een comité van aanbeveling en advies. Een deel van de financiering werd door de gemeente gedragen. Het resterende bedrag werd door sponsors bijeen gebracht. Er werd door het comité een opdracht uitgezet om een schets te maken voor een ontwerp van het monument. Uit de meer dan honderd reacties mochten drie kunstenaars hun ontwerp verder uitwerken. Uiteindelijk heeft het comité de opdracht aan Nederlands/ Israëlische kunstenaar Ram Katzir gegeven.
Onthulling
De verschillende delen van het monument zijn onthuld op 17 maart 2010 door:
Na de onthulling van de drie koffers bij het voormalig politiebureau aan de Zonneveldstraat zijn de eerste leskoffers aan basisscholieren uitgereikt. Hierna volgden toespraken van burgermeester Henri Lenferink, prof. dr. Hans Blom namens het comité van aanbeveling en de kunstenaar Ram Katzir.
Locatie
Het monument bestaat uit vier delen welke op verschillende locaties in de stad zijn geplaatst. Deze locaties hebben een historische betekenis in Leiden met betrekking tot de Holocaust en het Joodse leven in Leiden. Op de volgende locaties staan één of meer koffers.
Bronnen
Cansu | 4 mei 2020