Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Onthulling: 3 mei 1947
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument in het Amsterdams Lyceum (foto: P.A. W. van Cleef-Joachimsthal)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Het Amsterdams Lyceum in Amsterdam is een natuurstenen plaquette met daarop tekst.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN ONZE
DOCENTEN EN OUD-LEERLINGEN
DIE IN DE STRIJD TEGEN DE
TYRANNIE HET OFFER VAN HUN
LEVEN BRACHTEN IN DE JAREN
1940-1945
DEN VADERLANT GHETROUWE,
BLIJF ICK TOT INDEN DOET.'

Hieronder volgen de namen van de docenten, oud-leerlingen en leerlingen die zijn gevallen, met daaronder de tekst:

'WAAKT OVER DE VRIJHEID WAARVOOR ZIJ VIELEN!'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Buuren-Herzberger Rozette Engeltje 03-03-1901 18-01-1943

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Het Amsterdams Lyceum te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de docenten, oud-leerlingen en leerlingen van Het Amsterdams Lyceum die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, concentratiekampen en in Nederlands-Indië om het leven zijn gekomen.

De namen van de 96 slachtoffers luiden:

Docenten: drs. Jo Benders, dr. Jur Haak, Jet Haak-van Eck en dr. Sophie Krijn.

Oud-leerlingen: Frans Alberding, Bas Bijland, Janka Boissevain, Epi Broches, Herman Broeckmans, Wil van den Broek, Theo Cramer, Willy la Croix, Mia Dangremond, Albert Domhof, Allan Douglas, Emile Duson, Flip van Esso, Connie Frank, Leo Frijda, Hetty van Gelder, Renée van Gelder, Rudolf Goldschmidt, Johan Greidanus, Anton Groenewold, Jan van Haeften, Piet van Haga, Wally van Hall, Maurits Hamburg, Coos Hartogh,

Henk Hartogh, Ruth Haymann, Robby Heilbut, Rosa Hertzberger, Frans Hijmans, Lenie Hoedemaker, Frits 's Jacob, Hans Kalker, Johan Kalshoven, Evelyn Kaufmann, Alwin Kettner, Leo Klein, Ernst Klijzing, Sieuwert de Koe, Bep Kooperberg, Hans van der Kous, Robert Kuhn, Dick van Leeuwen, Han Levy, Koen Limperg, Suze Loebel,

Piet Loyens, Frits Maandag, Lo Meyer, Just Montijn, Jacques du Mosch, Frans van Mourik, Loudi zur Mühlen, Frits van Nierop, Siegfried Odewald, Hans Ornstein, Hans Pennink, André van Putten, Jan van Reede, Ap Regenboog, Willem Roëll, Piet Roodenburgh, Addie Roozendaal, Jop Rosenberg Polak, Saar Slijper, Frank Smits, Benno Soep, Bertie Stibbe, Jacques Streep, Alfred Veerman, Willem Voorbeytel Cannenburg, Jetty Vos, Sydney de Vries, Hans Wijma en Herman van Zanten.

Leerlingen: Franz Baruch, Heinz Geiringer, George Goldbaum, Ernst Heijmans van Amstel, Leopold Hertzberger, Philip Hertzberger, Serah Hertzberger, Renée Hoedemaker, Max Ligtenstein, Ruth Loebel, Hans Neter, Herman Polak, Lies Rafalowitch, Hugo van Rijn, Robby Rubens, Freddy Tal en George Zimmern.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1947 tijdens een plechtige herdenking in de aula van Het Amsterdams Lyceum. Tijdens deze herdenking heeft rector C.P. Gunning een herdenkingsrede gehouden. Ook het meisjeskoor en het schoolorkest leverden een bijdrage aan de bijeenkomst.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie
Het monument is geplaatst in de Aula van Het Amsterdams Lyceum aan het Valeriusplein 15 te Amsterdam.

Bronnen

  • Het Amsterdams Lyceum. Herinneringen aan de bezettingsjaren, samengesteld door G. Boersma, P.A.W. van Cleef-Joachimsthal en V.E. Wibaut-Guilonard (Het Amsterdams Lyceum en de Oud Leerlingenorganisatie OLO, Amsterdam, 1995);
  • Gedenkboek 1940-1945 van Het Amsterdams Lyceum, samengesteld door C.P. Gunning (Uitgeverij Doorgeven, Amsterdam, 1947);
  • Oud Leerlingen Organisatie van Het Amsterdams Lyceum.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Rivkavdsande@gmail.com | 3 mei 2020