Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 29 mei 2003
Adopteer dit monument.

Someren-Heide, plaquette op de begraafplaats van de Parochie St. Jozef (foto: Jan van Boeijen)
Someren-Heide, plaquette op de begraafplaats van de Parochie St. Jozef (foto: Jan van Boeijen)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette op de begraafplaats van de Parochie St. Jozef is van zwart natuursteen. De plaquette is ingemetseld in de urnenmuur.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER DANKBARE
NAGEDACHTENIS AAN

JAN DONKERS
EN
GERRIT MUTSERS

IN 1949 GEVALLEN
VOOR HET VADERLAND
IN INDONESIË

DE PAROCHIANEN
VAN ST. JOSEF

R.I.P.'

Wijziging
De huidige plaquette is aangebracht ter vervanging van een eerdere plaquette. De eerste plaquette was in een te slechte staat om te restaureren.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Donkers Johannes 19-10-1925 26-06-1949

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette op de begraafplaats van de Parochie St. Jozef is opgericht ter nagedachtenis aan twee inwoners van Someren-Heide die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Jan Donkers en Gerrit Mutsers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 mei 2003. Tegelijkertijd werd de nieuwe urnenmuur waaraan de plaquette is bevestigd in gebruik genomen. De originele gedenksteen is destijds door de parochianen geschonken op initiatief van kapelaan Speckens.

Locatie
Het monument is bevestigd op de urnenmuur op de begraafplaats van de Parochie St. Jozef aan de Herdersveld te Someren-Heide (gemeente Someren).

Bron
Boeijen, J.D. van. De Jongens van “Toedjoe Poeloe Doea”. Herinneringsalbum van het Bataljon 3-14 R.I. 3e Infanterie Brigade Groep 1 Divisie “7 December”. Helmond 2009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.