Adopteer een monument

Herdachte groepen: Koopvaardijpersoneel
Ontwerper: Frans Jansen
Onthulling: 30 september 2004
Adopteer dit monument.

Maasbracht, 'Schepenkerkhof' (foto: Peter en René van der Krogt)
Maasbracht, 'Schepenkerkhof' (foto: Peter en René van der Krogt)
Maasbracht, 'Schepenkerkhof' (foto: Peter en René van der Krogt)
Maasbracht, 'Schepenkerkhof' (foto: Peter en René van der Krogt)
Maasbracht, 'Schepenkerkhof' (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Schepenkerkhof in Maasbracht (gemeente Maasgouw) is een bronzen sculptuur van een aantal scheepswrakken op een ronde, bakstenen zuil. Voor de sculptuur is een kleine, zilverkleurige gedenkplaat aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'SCHEPENKERKHOF
MAASBRACHT 1944
FRANS JANSEN 2004

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Schepenkerkhof in Maasbracht (gemeente Maasgouw) herinnert aan de grootste scheepsramp die zich ooit in Nederland in de binnenvaart heeft voorgedaan.

Zeven maanden voor de bevrijding van de Limburgse plaats Maasbracht gaf het Duitse 'Sprengcommando' op 29 september 1944 het bevel dat alle opvarenden van de 240 schepen die op dat moment in de haven lagen, hun schip moesten verlaten. De dag erna werden ze een voor een tot zinken gebracht. De schippersfamilies stonden op straat en een vluchtelingenstroom van ruim duizend mensen kwam op gang.

Twee maanden later - toen Maasbracht helemaal in de vuurlinie dreigde te komen - werden de Maasbrachtse inwoners met de schippersfamilies geëvacueerd. Een gedeelte is uiteindelijk terecht gekomen in Friesland. Een ander gedeelte is geëvacueerd naar Montfort (gelegen ten oosten van Maasbracht) . Daar is een hevig bombardement geweest, waarbij talrijke Maasbrachtenaren en schippers de dood vonden. Maasbracht werd uiteindelijk in februari 1945 bevrijd.

In het Scheepvaartmuseum van Maasbracht is een permanente tentoonstelling ingericht met een door historicus Jac. Linssen gemaakte maquette waarop in miniatuurschaal het Schepenkerkhof te zien is. Ook bezit het museum tal van foto's van de ramp. Een boek met de 240 scheepsnamen en de foto's is het stille bewijs van die vreselijke dag in september 1944.

Onthulling
Het monument is onthuld in 2004.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Havenstraat, tegenover Da Vinci in Maasbracht (gemeente Maasgouw).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht