Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 24 maart 2009
Adopteer dit monument.

Amersfoort, monument Zon & Schild (foto: Symfora Groep)
Amersfoort, monument Zon & Schild (foto: Ad Stegeman)
Amersfoort, monument Zon & Schild (foto: Ad Stegeman)
Amersfoort, monument Zon & Schild (foto: Symfora Groep)
Amersfoort, monument Zon & Schild (foto: Symfora Groep)
Amersfoort, monument Zon & Schild (foto: Symfora Groep)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument Zon & Schild in Amersfoort is een rechthoekige gedenksteen van grijsgroene natuursteen, met daarop een inscriptie in witte letters. Het monument is geplaatst op een aantal natuurstenen tegels. Naast het monument staat een Gedachtenisruimte. De Gedachtenisruimte is vormgegeven als een open kapel met banken die zijn voorzien van mozaïek.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'IN DE LAATSE MAANDEN VAN
DE TWEEDE WERELDOORLOG
OVERLEDEN IN ZON & SCHILD
TENMINSTE 250 PATIËNTEN DOOR
ONDERVOEDING EN UITPUTTING

HIERMEE GEDENKEN WIJ HEN
EN DEZE DRAMATISCHE
PERIODE IN DE GESCHIEDENIS
VAN DEZE PLEK

RAAD VAN BESTUUR SYMFORA GROEP
DIRECTIE MEDEWERKERS EN
PATIËNTEN VAN LOCATIE ZON & SCHILD'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument Zon & Schild in Amersfoort is opgericht ter nagedachtenis aan minstens 250 patiënten van de geestelijke gezondheidszorginstelling Zon & Schild die tijdens de hongerwinter, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, zijn omgekomen als gevolg van honger.

Tijdens onderzoek naar het verleden van Zon & Schild kwam de pijnlijke geschiedenis in 2005 aan het licht. De namen van de patiënten die zijn omgekomen bleken niet allemaal meer te achterhalen. Wel werd duidelijk dat er minimaal 250 patiënten zijn omgekomen.

Het monument is geplaatst naast de Gedachtenisruimte die in 2007 is onthuld. In de Gedachtenisruimte, die is vormgegeven als een open kapel, kunnen mensen op het terrein van Zon & Schild een plaats vinden voor rouwverwerking. De Gedachtenisruimte was een initiatief van de werkgroep Palliatieve Zorg.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van de Symfora Groep. In 2005, ter gelegenheid van de viering van het 75-jarig bestaan van Zon & Schild, is een onderzoek verricht naar de geschiedenis van Zon & Schild door Cecile aan de Stegge. Uit het onderzoek bleek dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog minstens 250 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van honger. Deze feiten waren voor de Symfora Groep aanleiding om een monument op te richten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 maart 2009.

Locatie
Het monument is geplaatst op de locatie Zon & Schild van zorginstelling Symfora in Amersfoort. Naast het monument staat de in 2007 opgerichte Gedachtenisruimte. De Gedachtenisruimte en het monument zijn door een klinkerpad met elkaar verbonden.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.