Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Nellie Elings-van Boeijen
Onthulling: 7 december 1985
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Clara Fabricius.

Andelst, 'Indië-monument' (foto: Fotopersburo Ton Timmer, Zetten)
Andelst, 'Indië-monument' (foto: Fotopersburo Ton Timmer, Zetten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument te Andelst (gemeente Overbetuwe) is een gemetselde gedenksteen van rode baksteen met een plaquette. Op de gedenksteen staat het embleem van het demobilisatie-insigne KL met de helm, zwaard en lauwertak. Op de gedenksteen en de plaquette is tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'ZIJ WERDEN GEROEPEN.'

De tekst op de plaquette luidt:

'

JACOBUS B.F. VELDMAN
3-4-1907 - 10-7-1946
SEMARANG
JAN W. HENDRIKS
19-10-1917 - 9-5-1948
A.B. GROTE BEER
WILHELMUS J.M. AARNS
3-9-1927 - 3-1-1949
DJOKJAKARTA
JAN D. VAN BOEIJEN
13-1-1925 - 13-1-1948
TJIMAHI
WILLEM J. JANSSEN VAN DOORN
17-8-1925 - 17-10-1948
TJIMAHI
GEURT F. SIPMAN
11-6-1926 - 25-2-1949
MADIOEN

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Aarns Wilhelmus Johannes Maria 03-09-1927 03-01-1949

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Andelst (gemeente Overbetuwe) is opgericht ter nagedachtenis aan zes inwoners van de voormalige gemeente Valburg die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de slachtoffers luiden:

Wilhelmus J.M. Aarns, Jan D. van Boeijen, Jan W. Hendriks, Willem J. Janssen van Doorn, Geurt F. Sipman en Jacobus B.F. Veldman.

Oprichting
Het initiatief voor de oprichting van het monument werd genomen door de oud-Indiëstrijders uit de gemeente Valburg, onder andere B. Franken, H. Jansen, L. Hokke en Ds. W. Smits. Het monument werd ontworpen door mevrouw Nellie Elings-van Boeijen, zuster van Jan van Boeijen, een van de gevallenen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 december 1985.

Locatie
Het monument is geplaatst bij het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Valburg aan het Europaplein 1 te Andelst (gemeente Overbetuwe).

Bron
Boeijen, J.D. van. De Jongens van “Toedjoe Poeloe Doea”. Herinneringsalbum van het Bataljon 3-14 R.I. 3e Infanterie Brigade Groep 1 Divisie “7 December”. Helmond 2009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht