Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Herman van Remmen (1889-1967)
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Den Haag, 'Aartsengel Michael' (foto: René en Peter van der Krogt)
Den Haag, 'Aartsengel Michael' (foto: René en Peter van der Krogt)
Den Haag, 'Aartsengel Michael' (foto: René en Peter van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
De 'Aartsengel Michael' in Den Haag is een natuurstenen sculptuur van de aartsengel Michael met opgeheven hoofd en schild op een rechthoekig voetstuk. Op het schild en op voetstuk zijn teksten aangebracht

Teksten
De tekst op het schild luidt:

'WIE IS ALS GOD'.

De tekst op het voetstuk luidt:

'UIT DANKBAARHEID
AAN DEN AARTSENGEL
MICHAËL
VOOR ZIJN BESCHERMING
TIJDENS DEN WERELDOORLOG
10 MEI 1940 4 MEI 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Aartsengel Michael' is opgericht uit dankbaarheid voor het feit dat het katholieke Ziekenhuis Joannes de Deo ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog is gekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Symboliek
Michael is één van de drie aartsengelen. Gewoonlijk wordt hij afgebeeld met een wapenuitrusting en een overwonnen draak of duivel. Deze draak of duivel is een uitbeelding van het kwaad dat door Michael overwonnen is.

Wijziging
Het monument is in 1947 geplaatst onder de overkapping van het toemalige katholieke Ziekenhuis Joannes de Deo. In 1969 veranderde de naam van het ziekenhuis in Westeinde Ziekenhuis. Nadat het ziekenhuis in 1979 haar intrek had genomen in een nieuw pand is het monument, tezamen met een ander monument, namelijk dat voor de Zusters van Liefde van O.L.V. Moeder van Barmhartigheid uit 1923, herplaatst. Het monument staat nu in een platsoen bij de parkeerplaats van het Westeinde Ziekenhuis.

Locatie
Het monument staat aan het Westeinde in Den Haag in het plantsoen voor het Westeinde Ziekenhuis.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht