Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Wessel Couzijn
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.

Amsterdam, 'Al ela ani bochea' (foto: Mark van den Brink)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Al ela ani bochea' in Amsterdam is een gevelsteen van witte natuursteen in de vorm van een man, een vrouw en een kind. De man houdt met één hand de vrouw vast en wijst met de andere voor zich uit.

Tekst
De Hebreeuwse tekst op het monument luidt:

'AL ELA ANI BOCHEA'.

De Nederlandse vertaling luidt:

'DAAROVER MOET IK WENEN'.

Symboliek
De titel 'Al ela ani bochea' is een zin uit een Joods klaaglied dat de verwoesting van Jeruzalem beschrijft en de gedwongen vlucht van de Joden die hierop volgde.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Al ela ani bochea' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de Joden uit de Transvaalbuurt die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd.

In de Amsterdamse Transvaalbuurt woonden veel Joden. Zij waren in de jaren 1920 vanuit de oude Jodenbuurt bij het Waterlooplein hier naartoe verhuisd. De huizen in de Transvaalbuurt waren nieuw; zo was er verwarming, stromend water en een toilet.

De Transvaalbuurt was voor de Duitse bezetter op eenvoudige wijze af te zetten, met aan de ene kant de ringvaart en aan de andere kant de spoorlijn. Bij een grootschalige razzia werden op 20 juni 1943 5.000 Joden in de Transvaalbuurt uit hun huizen gehaald. Vervolgens werden de mannen, vrouwen, kinderen en bejaarden via het Muiderpoortstation op transport gezet naar het doorgangskamp Westerbork. Van hen hebben slechts enkelen de oorlog overleefd.

Jaarlijks worden de omgekomen kinderen iedere laatste donderdag in april bij het monument herdacht.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Pres. Brandtstraat in de Transvaalbuurt te Amsterdam.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Saskia Prins | 1 mei 2020