Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Dieteren, oorlogsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Dieteren, oorlogsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Dieteren, oorlogsmonument (Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Dieteren (gemeente Echt-Susteren) is een natuurstenen gedenksteen op een natuurstenen voet.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'SLACHTOFFERS TWEEDE WERELDOORLOG
"IN BLIJVENDE HERINNERING"

HOORENS, J.G.H.H. 1943-1944 (M)
SLANGEN, J. 1918-1944 (M)
OMLOO, M.H. 1898-1945 (M)
MAASSEN, J.H. 1878-1945 (M)
FIDDELERS, J.H. 1899-1945 (M)

"SPOREN DIE BLEVEN"

IN DE HERFST VAN 1944 WERDEN IN SUSTEREN EN DIETEREN
BIJ RAZZIA'S MANNEN OPGEPAKT EN
VOOR DWANGARBEID GEDEPORTEERD.
NIET IEDEREEN KEERDE TERUG.

"OORLOG IS ONUITWISBAAR"
DIETEREN WERD WEER OPGEBOUWD.
OP VELE STENEN ZIJN TRANEN GEVALLEN......'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Dieteren (gemeente Echt-Susteren) herinnert aan de burgers van Dieteren die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Tevens herinnert het monument aan een reeks razzia's in oktober en november 1944, waarbij de bezetter meer dan 3.000 jongens en mannen heeft opgepakt om gedwongen tewerk te stellen in de Duitse oorlogsindustrie. Ook in Dieteren werden mannen opgepakt. Van hen keerde niet iedereen terug.

De namen van de vijf slachtoffers luiden: J.H. Fiddelers; J.G.H.H. Hoorens; J.H. Maassen; M.H. Omloo; J. Slangen.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waren vrijwel alle Duitse jongens en mannen ingelijfd in het leger. Daarom nam de bezetter in de herfst van 1944 de beslissing om ruim 3.000 jongens en mannen uit het gebied tussen Maas en Peel in Limburg verplicht tewerk te stellen in fabrieken, aan spoorwegen en op boerenbedrijven in Duitsland. Op zondag 8 oktober vond de eerste en grootste razzia plaats. Hierbij werden 2.000 jongens en mannen met geweld bijeengedreven en gearresteerd. Tijdens de kleinere razzia’s die volgden in de weken daarop zijn nog eens ruim 1.000 mannelijke inwoners uit het gebied tussen Maas en Peel opgepakt.

De situatie van de meeste dwangarbeiders was slecht: erbarmelijke huisvesting, honger, kou en slechte hygiëne. Daarnaast leefden zij in grote onzekerheid over hun eigen leven en dat van hun achtergebleven familieleden, en heerste er een permanente angst voor geallieerde bombardementen op de fabrieken waarin ze tewerkgesteld waren. Na de bevrijding, ruim een half jaar later, bleek dat 120 dwangarbeiders hun tewerkstelling niet overleefd hadden. De rest keerde, vaak geestelijk en fysiek gebroken, naar huis.

De razzia’s van oktober en november 1944 zijn de geschiedenis ingegaan als de Grote Kerkrazzia, omdat een groot deel van de mannen op zondagochtend 8 oktober werden opgepakt toen zij na afloop van de mis hun kerk verlieten. Ook zij die in de weken daarop door de bezetter van hun bed werden gelicht of van de straat werden gehaald behoren tot de groep slachtoffers van de Grote Kerkrazzia. Ter herinnering aan deze gebeurtenis en om erkenning van het leed dat de ruim 3.000 gedeporteerden werd aangedaan, is in 45 dorpen in Noord- en Midden-Limburg een monumentenreeks (bestaande uit plaquettes en twee monumenten) opgericht. Deze gebeurtenis is na de bevrijding namelijk een stuk vergeten oorlogstragedie geworden.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Vleutstraat op de kruising met de Zilstraat te Dieteren (gemeente Echt-Susteren).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht