Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Swifterbant (gemeente Dronten) heeft de vorm van een opengeslagen schoolschriftje met in de linkerbladzijde een opengewerkt silhouet van een druppel met daarin drie vogels en in de rechterbladzijde een gedicht. Het monument is gemaakt van Cortonstaal en staat op een sokkel met Belgische keien, de keien die gebruikt zijn op de dijken die de Flevopolder en haar bewoners beschermen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘DRUPPEL
WATER
LAND
LEVEN

VOGELS
VLIEGEN
ZWEVEN
VRIJHEID’

Symboliek
Het monument verbeeld dat het gevoel om vrij te zijn dat voor een ieder van essentieel belang is. De rijkdom van leven in vrijheid houdt echter ook in dat je zelf bereid moet zijn om grenzen te stellen aan die ogenschijnlijke onbeperktheid, zodat je ruimte laat voor anderen, hen niet hindert in hun gewoonten, hun tradities en zienswijzen.

Vrijheid maak je met elkaar.

De druppel voor het water dat land werd,
de polder waar we wonen.

De vogels met hun kop omhoog,
ze vliegen de vrijheid in.

Deze woorden en het idee, de vogels in de druppel, zijn afkomstig van de schoolkinderen van groep 7 van schooljaar 2007/08 van de 3 basisscholen. De drie vogels staan voor de drie scholen. Mevrouw Monster en mevrouw Vredeveld hebben aan de hand hiervan het monument ontworpen. De uitvoering kwam van de inwoners uit Swifterbant.

Wijziging
Het monument vervangt het vorige oorlogsmonument op deze plaats, dat bestond uit ingemetselde stukken basalt.

De geschiedenis

Het monument in Swifterbant (gemeente Dronten) is opgericht ter nagedachtenis aan de vrijheid.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 2009.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich in het Greentepark te Swifterbant.

Bron

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents