Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.

Berg en Dal, oorlogsmonument (foto: Gemeente Groesbeek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Berg en Dal (gemeente Berg en Dal) is een wit natuurstenen plaquette, waarop een tekst is aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
* J. TH. ARTS *
DE EERSTE FITTER-MONTEUR
VAN ONS BEDRIJF DIE OP
* 12 MEI 1940 *
OP DE GREBBEBERG ZIJN
LEVEN GAF VOOR HET
VADERLAND'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Arts Johannes Theodorus 27-08-1904 12-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument is opgericht ter nagedachtenis aan de uit Ubbergen afkomstige soldaat J. Th. Arts, welke omkwam in de eerste meidagen van 1940. Soldaat Arts ligt begraven op het Militair Ereveld Grebbeberg, te Rhenen.

De plaquette is bevestigd op de Watertoren in Berg en Dal, welke op 3 oktober 1929 werd geopend.

Locatie
De plaquette is rechts van de ingang van de Watertoren in Berg en Dal (gemeente Berg en Dal) bevestigd op de muur.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.