Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Echterbosch, 'Hawker Typhoon-monument' (foto: Marleen Jennissen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Hawker Typhoon-monument' in Echterbosch (gemeente Echt-Susteren) is roestvrijstalen plaquette die is aangebracht op een houten paal. Boven op de paal is een 'V'-teken bevestigd. Het monument is circa 1 meter hoog, 25 centimeter breed en 25 centimeter lang.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'HAWKER TYPHOON 18-11-1944

ROBERT JOHN REILLY'.

Symboliek
De 'V'-vorm bovenop het monument is het symbool voor victory, voor onze bevrijders een bijzonder teken. Het letterbeeld staat ook voor de V van vrijheid, die wij door hun offers hebben gekregen. Het roestvrij staal benadrukt de onverwoestbare gevolgen van onze bevrijders.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Hawker Typhoon-monument' in Echterbosch (gemeente Echt-Susteren) herinnert aan crash van een Short Hawker Typhoon jachtvliegtuig van de Royal Canadian Air Force (RCAF) op 18 november 1944. Bij deze crash kwam een geallieerde militair om het leven.

De naam van de omgekomen militair luidt: Robert John Reilly.

In Pey is tevens een hoofdmonument geplaatst voor de vliegtuigbemanningen van de geallieerde strijdkrachten die in 1940-1945 in de gemeente Echt-Susteren zijn neergestort. Op elke crashplaatst is een klein gedenkteken geplaatst, waarvan dit monument er een is. In totaal zijn er zes kleine gedenktekens geplaatst.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Echterheide in Echterbosch (gemeente Echt-Susteren).

Bron
Stichting “Op Vleugels der Vrijheid” gemeente Echt-Susteren.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.