Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Pey, 'Wellington-monument' (foto: Marleen Jennissen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Wellington-monument' in Pey (gemeente Echt-Susteren) is roestvrijstalen plaquette die is aangebracht op een houten paal. Boven op de paal is een 'V'-teken bevestigd. Het monument is circa 1 meter hoog, 25 centimeter breed en 25 centimeter lang.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VICKERS WELLINGTON MK.IV Z1466 QT-L
CRASHED 3-9-1942

DENNIS ALFORD
CHIPMAN C.D. FRASER
CHARLES E. HAGAN
HAROLD E. HEATH
HERBERT B. HILL'.

Symboliek
De letter V van roestvrijstaal is het symbool voor Victory, de leus van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Het staat ook voor de V van Vrijheid, die met veel offers gepaard ging. De gebogen vorm symboliseert het verloop van de vrijheid, de stijgende lijn verwijst naar de toekomst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Pey (gemeente Echt-Susteren) herinnert aan crash van een Vickers Wellington bommenwerper van de Royal Air Force op 3 september 1942. Hierbij kwamen alle vijf bemmaningsleden om het leven.

De namen van de vijf slachtoffers luiden: Sgt.Dennis Alford, F/S Chipman, C.D.Fraser, Sgt.Charles E. Hagan, F/S Harold E.Heath, Sgt.Herbert B.Hill.

In Pey is tevens een hoofdmonument geplaatst voor de vliegtuigbemanningen van de geallieerde strijdkrachten die in 1940-1945 in de gemeente Echt-Susteren zijn neergestort. Op elke crashplaatst is een klein gedenkteken geplaatst, waarvan dit monument er een is. In totaal zijn er zes kleine gedenktekens geplaatst.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Brugweg in Pey (gemeente Echt-Susteren).

Bron
Stichting “Op Vleugels der Vrijheid” gemeente Echt-Susteren.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht