Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Rudi Rooijackers
Onthulling: 3 mei 1967
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Gymnasium Haganum .
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door PCBS Jan van Nassau.

Den Haag, 'Reliëf Gevallenen 1940-1945' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Den Haag, 'Reliëf Gevallenen 1940-1945' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Reliëf Gevallenen 1940-1945' in Den Haag is van brons. Op het reliëf is een afbeelding van een vallende mannenfiguur met schild aangebracht. Op het reliëf is een tekst van dichter-journalist Jan H. de Groot aangebracht.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'1940 - 1945

HOORT!
HET VRIJE WOORD
BEDREIGD, VERMOORD.
BRENGT IN DE NOOD
ZIJN VECHTERS VOORT
TOT AAN DE DOOD.
JAN H. DE GROOT'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Reliëf Gevallenen 1940-1945' in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan alle journalisten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1967 door mr. F.J.M. van Thiel (toenmalig voorzitter van de Tweede Kamer), ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van de stichting Perscentrum Nieuwspoort.

Locatie
Het reliëf is bevestigd op de buitengevel van het gebouw van Perscentrum Nieuwpoort, naast de ingang aan de Lange Poten te Den Haag.

Bronnen

  • Gemeente Den Haag;
  • Gymnasium Haganum;
  • Haags Gemeente Archief;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht