Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 8 oktober 2009
Adopteer dit monument.

Soesterberg, oorlogsmonument (Comite 4 en 5 mei Soest, Soesterberg CC BY SA 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de voormalige vliegbasis Soesterberg in Soesterberg (gemeente Soest) is een natuurstenen zuil met daarop een plaquette.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Soesterberg (gemeente Soest) is ter nagedachtenis aan de 75 militairen van het Wapen der Militaire Luchtvaart die in de meidagen van 1940 sneuvelden bij de inzetting van het luchtwapen ter verdediging van het Koninkrijk der Nederlanden.

Het Wapen der Militaire Luchtvaart als geheel heeft voor haar verdiensten in de Tweede Wereldoorlog de Ridder Militaire Willemsorde vierde klasse ontvangen.

Oprichting
het monument is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met oud-militairen die in deze periode hebben gediend.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 oktober 2009 door de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen, en eerste luitenant buitendienst Hans Hellendoorn. Hierbij waren nabestaanden van de gevallenen aanwezig.

Locatie
Het monument is geplaatst op de vliegbasis aan de Verlengde Paltzerweg te Soesterberg (gemeente Soest). Hier bevindt zich ook het 'Monument voor Gefusilleerde Verzetsmensen'. Het terrein is niet vrij toegankelijk en alleen te bezoeken met toestemming van de vliegbasis Soesterberg. Ook is het moeilijk toegankelijk voor mindervaliden.

Voor informatie kunt u contact opnemen met het Bureau Voorlichting Vliegbasis Soesterberg,
tel: 0346 - 33 61 00,
e-mail: bicssb@thgssb.af.dnet.mindef.nl

Bron

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.