Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: P. Timmermans
Onthulling: 4 mei 1988
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Nunc Aut Nunquam' in Roosendaal bestaat uit vier plaquettes, bevestigd op een groene wand met voetstuk. Het geheel is geplaatst op een betonnen tafel.

Teksten
Aan de bovenzijde van het monument is de Latijnse embleemspreuk van het Nederlandse Korps Commandotroepen aangebracht:

'NUNC AUT NUNQUAM'.

De Nederlandse vertaling luidt:

'NU OF NOOIT'.

De plaquettes bevatten de namen van 75 gesneuvelde militairen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Nunc Aut Nunquam' in Roosendaal is opgericht ter nagedachtenis aan 75 leden van het Nederlandse Korps Commandotroepen die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog (1944), tijdens de politionele actie in het voormalig Nederlands-Indië (1947 en 1949), bij de strijd in Korea (1950-1954) en tijdens de VN-vredesmissie in Afghanistan (2009).

Het Korps Commandotroepen (KCT) is de 'special forces'-eenheid van de Nederlandse landmacht. De commando’s voeren speciale operaties uit ter ondersteuning van crisisbeheersing en verdedigingstaken.

Het KCT werd op 22 maart 1942 opgericht. Op die dag begonnen 48 Nederlandse militairen aan hun commando-opleiding in het Schotse Achnacarry. Uiteindelijk ontvingen 25 de groene baret. Zo ontstond in juni 1942 No 2 (Dutch) Troop, een geheel uit Nederlanders bestaande commando-eenheid, die deel uitmaakte van No 10 (Interallied) Commando. In 1944 werd de No 2 Troop ingezet bij de grootste luchtlandingsactie uit de Tweede Wereldoorlog, operatie Market Garden, terwijl zij ook een bijdrage leverde aan de bevrijding van Walcheren.

Tegelijk met de Troop werd in het Verre Oosten Korps Insulinde opgericht voor onder meer het verzamelen van inlichtingen en het organiseren van guerrilla-activiteiten op het door de Japanners bezette Sumatra. Na de oorlog werden beide eenheden ontbonden.

Een deel van het personeel kwam terecht bij Stormschool Bloemendaal en een ander deel bij het Depot Speciale Troepen (groene baretten) en de School Opleiding Parachutisten (rode baretten) in het voormalig Nederlands-Indië. Later werden deze eenheden samengebracht in het Regiment Speciale Troepen. Begin 1950 werd dit regiment ontbonden.

In 1949 ging de Stormschool Bloemendaal naar Roosendaal, waar het begin 1950 werd omgevormd tot het Korps Commandotroepen (KCT). Het KCT is de afgelopen decennia uitgebouwd tot een speciale eenheid. De eenheid kan zich meten met de meest gerenommeerde special forces-eenheden in het buitenland.

In de ochtend van zondag 6 september 2009 kwam de 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt om het leven bij een vuurgevecht met de Taliban in de omgeving van Deh Rawod, ongeveer 40 km ten westen van Kamp Holland in de Afghaanse provincie Uruzgan. Van de Rijdt behoorde tot de zogenoemde Taskforce 55 van ongeveer zeventig man, voor het merendeel bestaande uit commando's en mariniers. De Engelbrecht van Nassaukazerne was 56 jaar gespaard gebleven van dit soort onherroepelijk onheil. Sinds 1993 worden de commando's continu op vredesmissies uitgezonden.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van majoor b.d. W. Klein.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1988 door luitenant-kolonel b.d. de Koning, luitenant-kolonel b.d. van Woerden, kolonel b.d. Horsthuis, kap b.d. Gerritsen en de initiatiefnemer majoor b.d. W. Klein.

Locatie
Het monument staat op de appèlplaats van de Engelbrecht van Nassaukazerne, gevestigd aan de Parabaan in Roosendaal. Het terrein is niet openbaar toegankelijk.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht