Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Slootdorp (gemeente Hollands Kroon) is een gedenksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'ZE KONDEN HIER EEN BEROEP LEREN
ALS VOORBEREIDING OP HUN VERDERE EMIGRATIE
ONDER ANDERE NAAR PALESTINA'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Slootdorp (gemeente Hollands Kroon) is opgericht ter nagedachtenis aan de 750 joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk die tussen 1934 en 1941 in het werkdorp in de Wieringermeerpolder werden opgevangen en opgeleid tot handwerksman, huishoudster of boer. Met de intentie om uiteindelijk naar Palestina te emigreren. In 1941 werd het werkdorp door de Duitsers ontruimd en belandden honderden bewoners van het werkdorp, via kamp Westerbork, in de vernietigingskampen.

Werkdorp Wieingermeer werd in 1934 in de Wieringermeer, bij het dorp Nieuwesluis, opgericht. Het dorp kreeg de status van hachsjara-instelling, waarmee de leerlingen de mogelijkheid kregen na hun opleiding naar Palestina te emigreren. De meeste vluchtelingen in het werkdorp waren tussen de 18 en 24 jaar. In 1939 kwamen de laatste vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk aan, soms regelrecht uit concentratiekampen.

Het werkdorp bestond uit een hoofdgebouw, dat de bewoners zelf hebben gebouwd en er nu nog staat, met daar omheen in een halve kring de barakken. Het werkdorp kon bijna geheel in zijn eigen behoeften voorzien. Er was een meubelmakerij, een timmerwerkplaats, een smederij en ook een tijdje een bakkerij. Ook werden er stamboekkoeien gehouden, oftewel rasvee. Onder de vluchtelingen zaten veel mensen met een hogere opleiding, zoals juristen, artsen en apothekers.

Er was een tweejarige herscholing voor de mannen tot landbouwer. Een aantal kon ook ambachtsman worden. De vrouwen konden een kortere opleiding volgen in de (landbouw)huishouding. Ze kregen op den duur ruim 200 hectare landbouwgrond tot hun beschikking. Daarop werden granen, peulvruchten en bieten verbouwd. Er werden avondcursussen Engels, Hebreeuws en geschiedenis van het Joodse volk gegeven. Met deze opleiding hadden de mensen in het werkdorp een goede kans om in het buitenland werk te vinden, met name in Palestina.

In juli 1941 werd het werkdorp op last van de bezetter gesloten. Tot dan hadden ongeveer 750 vluchtelingen in het werkdorp een opleiding gevolgd. Van de 300 leerlingen die in mei 1940 aanwezig waren, verloor meer dan de helft het leven in een concentratiekamp. Een deel van de bewoners is tijdens een grote razzia in Amsterdam opgepakt en naar Mauthausen gedeporteerd. Andere oud-Werkdorpers hebben deelgenomen aan de verzetsactiviteiten van de zogenaamde Westerweel-groep. Anderen doken onder en wisten de oorlog te overleven.

Locatie
Het monument bevindt zich in het voormalige Joods werkdorp aan de Nieuwesluizerweg, bij de huidige Oostwaardhoeve, ten westen van Slootdorp (gemeente Hollands Kroon).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht