Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Truus Menger-Oversteegen (1923-2016)
Onthulling: 1 december 2001
Adopteer dit monument.

Hooghalen, 'Bevroren Tranen' (foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork)
Hooghalen, 'Bevroren Tranen' (foto: Marieke Geerlings/KNvB)
Hooghalen, 'Bevroren Tranen' (foto: Marieke Geerlings/KNvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Bevroren Tranen' in Hooghalen (gemeente Midden-Drenthe) is een glazen kunstwerk, aangebracht op twee sokkels van marmer, waarvan er één hoger is dan de andere. Op elke sokkel staat een glazen object in de vorm van een traan. De eerste traan op de lage sokkel is onbeschreven. Op de tweede traan staan namen gegraveerd. Het monument is een halve meter hoog.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'BEVROREN TRANEN

TRUUS MENGER.'

Symboliek
Het monument is geïnspireerd op het lied Bevroren tranen van zanger en tekstdichter Maarten Peters die is opgedragen aan kunstenares en oud-verzetsstrijdster Truus Menger. Ze heeft op haar beurt een beeld naar dit lied gemaakt. De titel Bevroren Tranen is ontleend aan een gedicht van de Italiaanse dichter Dante Alighieri uit de vroege 14de eeuw over zijn reis door de hel. In dit verhaal is het verdriet zo groot dat het zich niet meer kan uiten; zelfs de tranen zijn bevroren. De namen die op één van de twee glazen tranen staan gegraveerd zijn van joodse en Sinti kinderen die zijn gedeporteerd uit kamp Westerbork. Mensen waarvoor Truus Menger in het verzet zat.

Wijziging
Begin april 2016 is één van de twee glazen tranen van het monument gestolen. Het betreft de onbeschreven traan.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Bevroren Tranen' in Hooghalen (gemeente Midden-Drenthe) is opgericht ter nagedachtenis aan alle Joden, zigeuners en verzetsmensen, die via het doorgangskamp Westerbork naar concentratiekampen werden gedeporteerd en niet terugkeerden.

Tussen 1942 en 1945 zijn door de Duitse bezetter vanuit kamp Westerbork meer dan 100.000 Nederlandse Joden weggevoerd. Dit kamp was in 1939 gebouwd als Centraal Vluchtelingenkamp voor uit Duitsland gevluchte Joden. In 1942 werd het een Durchgangslager, een verzamelplaats voor in Nederland levende Joden. Vanuit kamp Westerbork werden zij, evenals Duitse vluchtelingen, 245 Sinti en tientallen verzetsstrijders naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor gedeporteerd. 93 keer vertrok zo'n transport; slechts 5.000 gedeporteerden kwamen terug. Van de gedeporteerden keerden 102.000 niet terug.

Het gedicht Bevroren Tranen van Maarten Peters die op muziek is gezet, vormde de inspiratie voor het monument van Truus Menger:

'Bevroren tranen

hoelang kan iemand schuilen
voor de angst die niemand ziet
hoeveel kan iemand huilen,
omdat groot immens verdriet
de tijd hij heelt alle smart
maar de pijn versteent in jouw hart

bevroren tranen zie ik als ik naar je kijk
bevroren tranen
waaruit zoveel liefde blijkt
kom vertel me je verhaal
hoe jij het leven hebt terug gehaald
weet dat ik hier naast je sta

hoe ver kan iemand vluchten,
voor wat er is gebeurd
wanneer kun je berusten,
als je dromen zijn verscheurd
niemand kent dat grootse plan
maar jij laat zien dat het kan

bevroren tranen uit een bron die nooit opdroogt
bevroren tranen
je houdt je sterk wanneer de pijn ontdooit
kom schreeuw schreeuw het uit
als een orkaan of zonder geluid
weet dat ik hier naast je sta

want op de akkers van de dood,
de helse dood
zaaide jij hoop . . . hoop,
een nieuwe lente, een nieuw begin
voor iedereen

bevroren tranen als ik in je ogen kijk
bevroren tranen ontsprongen in een andere tijd
toen de wereld was verdwaald
heb jij haar terug gehaald
weet dat ik hier naast je sta
weet dat ik hier naast je sta

weet dat wij hier naast je staan'

Locatie
Het monument bevindt zich in de beeldentuin van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, gevestigd aan Oosthalen te Hooghalen (gemeente Midden-Drenthe). Kijk voor routebeschrijvingen en openingstijden op de website van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht