Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Ommel (gemeente Asten) is een plaquette met daarop de skyline van Ommel en de namen van de slachtoffers.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘VERGETEN IS BALLINGSCHAP, HERINNERING IS BEVRIJDING

TER NAGEDACHTENIS AAN DE SLACHTOFFERS GEVALLEN IN OMMEL 1940-1945

MIET MICHIELS 19 JAAR
THEA MICHIELS 15 JAAR
LOUIS MICHIELS 14 JAAR
HENDRIK MICHIELS 12 JAAR
NELLA MICHIELS 11 JAAR
MARTIEN MICHIELS 6 JAAR
MOEDER MICHIELS-VAN BUSSEL 46 JAAR

JAN VAN EIJK 30 JAAR

JAN KLAUS 12 JAAR
LEO KLAUS 11 JAAR
ARMA KLAUS 9 JAAR
DINA KLAUS 8 JAAR’.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Ommel (gemeente Asten) is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf inwoners uit Ommel die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de elf slachtoffers luiden: Helena Maria van Brussel (geb. 20 oktober 1898), Joannes Leonardus Klaus (geb. 20 juni 1932), Leonardus Arnoldus Klaus (geb. 3 juli 1933), Agnes Henrica Klaus (geb. 11 december 1934), Arnoldina Lamberta Klaus (geb. 6 februari 1936), Maria Michiels (geb. 16 mei 1925), Thilemania Michiels (geb. 25 september 1928), Aloysius Michiels (geb. 21 april 1930), Hendrik Michiels (geb. 24 september 1931), Petronella Joanna Michiels (geb. 25 januari 1933), Martinus Aloysius Michiels (geb. 28 juli 1938) en Jan van Eijk.

Het dorp lag in september 1944 in de frontlinie tussen de Duitsers en de geallieerden. De bewoners vluchtten of probeerden een veilig heenkomen te zoeken in kelders en sloten. De families Klaus en Michiels schuilden tijdens felle beschietingen in een diepe sloot aan de Jan van Havenstraat. Een granaatinslag eiste direct zes kinderslachtoffers: Jan, Leo, Anna en Dina Klaus en Martien en Thea Michiels. Later overleden nog vier kinderen en hun moeder aan hun verwondingen: Louis, Hendrik, Miet en Nella Michiels en moeder Helena. Het twaalfde Ommelse oorlogsslachtoffer is dienstplichtig soldaat Jan van Eijk die aan het begin van de oorlog sneuvelde.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van Sanne Stevens, René Berkvens, Marijn Bankers en Petra Rijkers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 september 2009.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op het Kerkplein te Ommel (gemeente Asten).

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents