Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Marijn Bankers
Onthulling: 14 september 2009
Adopteer dit monument.

Ommel, Nederlands oorlogsgraf (foto: Henri Smits)
Ommel, Nederlands oorlogsgraf (foto: Marijn Bankers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Ommel (gemeente Asten) is een plaquette met daarop de skyline van Ommel en de namen van de slachtoffers.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'VERGETEN IS BALLINGSCHAP, HERINNERING IS BEVRIJDING

TER NAGEDACHTENIS AAN DE SLACHTOFFERS GEVALLEN IN OMMEL 1940-1945

MIET MICHIELS 19 JAAR
THEA MICHIELS 15 JAAR
LOUIS MICHIELS 14 JAAR
HENDRIK MICHIELS 12 JAAR
NELLA MICHIELS 11 JAAR
MARTIEN MICHIELS 6 JAAR
MOEDER MICHIELS-VAN BUSSEL 46 JAAR

JAN VAN EIJK 30 JAAR

JAN KLAUS 12 JAAR
LEO KLAUS 11 JAAR
ARMA KLAUS 9 JAAR
DINA KLAUS 8 JAAR'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Ommel (gemeente Asten) is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf inwoners uit Ommel die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de elf slachtoffers luiden: Helena Maria van Brussel (geb. 20 oktober 1898), Joannes Leonardus Klaus (geb. 20 juni 1932), Leonardus Arnoldus Klaus (geb. 3 juli 1933), Agnes Henrica Klaus (geb. 11 december 1934), Arnoldina Lamberta Klaus (geb. 6 februari 1936), Maria Michiels (geb. 16 mei 1925), Thilemania Michiels (geb. 25 september 1928), Aloysius Michiels (geb. 21 april 1930), Hendrik Michiels (geb. 24 september 1931), Petronella Joanna Michiels (geb. 25 januari 1933), Martinus Aloysius Michiels (geb. 28 juli 1938) en Jan van Eijk.

Het dorp lag in september 1944 in de frontlinie tussen de Duitsers en de geallieerden. De bewoners vluchtten of probeerden een veilig heenkomen te zoeken in kelders en sloten. De families Klaus en Michiels schuilden tijdens felle beschietingen in een diepe sloot aan de Jan van Havenstraat. Een granaatinslag eiste direct zes kinderslachtoffers: Jan, Leo, Anna en Dina Klaus en Martien en Thea Michiels. Later overleden nog vier kinderen en hun moeder aan hun verwondingen: Louis, Hendrik, Miet en Nella Michiels en moeder Helena. Het twaalfde Ommelse oorlogsslachtoffer is dienstplichtig soldaat Jan van Eijk die aan het begin van de oorlog sneuvelde.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van Sanne Stevens, René Berkvens, Marijn Bankers en Petra Rijkers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 september 2009.

Locatie
Het monument bevindt zich op het Kerkplein te Ommel (gemeente Asten).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht