Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Naomi Elburg (1943-2007, ontwerp), Karel Gomes (1930) en Antoinette Otten (uitvoering)
Onthulling: 17 april 2009
Adopteer dit monument.

Echten, 'Het kind is er nog' (foto: Popke Popma)
Echten, 'Het kind is er nog' (foto: Popke Popma)
Echten, 'Het kind is er nog' (foto: Popke Popma)

Het monument

Vorm en materiaal
Monument 'Het kind is er nog' in Echten (gemeente De Fryske Marren) is een bronzen beeld van een staande vrouw met een kind die achter haar schuilt. Het beeld is geplaatst op een zwart natuurstenen voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'HET KIND
IS ER NOG

VOOR HEN DIE
IN DE TWEEDE
WERELDOORLOG
JOODSE KINDEREN
BESCHERMING BODEN'.

Symboliek
Het beeld symboliseert de bescherming die een kind zoekt bij haar moeder. Ze klampt zich angstvallig aan moeders rok vast. Die staat pal voor haar kind en heeft het, achter haar rug, stevig bij de hand. Haar andere hand rust liefkozend op het hoofdje dat voorzichtig om haar heen kijkt. Het kwaad dat zij op afstand houdt, is niet te zien.

De titel van het beeld verwijst enerzijds naar het moment dat Joop en Stella Groenteman - de ouders van initiatiefnemer Loek Groenteman - na de bevrijding te horen kregen dat hun zoon gezond en wel de oorlog had overleefd. Anderzijds verwijst het naar de tekst die op de Joodse School in Leeuwarden staat en die ontleend is aan Genesis 30:37, 'Het kind is niet meer'. Een tekst die voor de ruim 1,5 miljoen Joodse kinderen geldt die de Jodenvervolging niet hebben overleefd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Monument 'Het kind is er nog' in Echten (gemeente De Fryske Marren) is een eerbetoon aan de pleegouders in Friesland die tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse kinderen een veilig onderdak hebben geboden.

Op 17 april 1945 werden Lemmer en omgeving bevrijd. Voor veel van deze kinderen volgde er na de bevrijding geen hereniging met de ouders, omdat deze waren omgekomen. In een aantal gevallen zijn de pleegouders de officiële ouders geworden.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen op initiatief van de toen 76-jarige Loek Groenteman uit Amsterdam. Hij is van 1943 tot de bevrijding in 1945 als pleegkind opgenomen in het gezin van Siemen en Hielkje Visser in Echten. Enkele maanden na de bevrijding bleken ook zijn ouders en broertje de oorlog te hebben overleefd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 april 2009 door de kleinkinderen van Loek Groenteman: Tamara en David.

Locatie
Het monument staat naast Eethuys 'De Koetswagen' bij de Middenvaart aan de Hoofdweg in Echten (gemeente De Fryske Marren).

Bronnen

Voor meer informatie
Website Zuid-Friesland (met filmpje van de onthulling)

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht