Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Delfzijl, 'Polizeigefängnis Molenberg' (foto: Peter en René van der Krogt)
Delfzijl, 'Polizeigefängnis Molenberg' (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Polizeigefängnis Molenberg' in Delfzijl (gemeente Delfzijl) is een zilverkleurige plaquette ingemetseld in een 'zitmuurtje' met bloemperken aan weerszijde.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'"Polizeigefängnis Molenberg"
1940-1945

DE 'SICHERHEITSDIENST (SD)' ZETTE HIER MENSEN
GEVANGEN IN AFWACHTING VAN HUN VRIJLATING
OF OVERBRENGING NAAR HET SCHOLTENHUIS TE
GRONINGEN OF NAAR HET CONCENTRATIEKAMP'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Polizeigefängnis Molenberg' in Delfzijl (gemeente Delfzijl) herinnert de inwoners van Delfzijl aan de Polizeigefängnis Molenberg.

In Polizeigefängnis Molenberg sloot de Sicherheitsdienst gevangenen tijdelijk op in het fietsenhok van de U.L.O. school aan het Molenplein. Hier verbleven de gevangenen in afwachting van hun vrijlating, of overbrenging naar het Scholtenhuis in Groningen of het concentratiekamp.

In het Scholtenshuis aan de Grote Markt in Groningen, was vanaf september 1944 het hoofdkantoor van de Sicherheitsdienst gevestigd. In dit pand werden verzetsmensen (die op de zolder gevangenzaten) door de bezetter ondervraagd en gemarteld. Hierdoor kreeg het pand een zeer slechte reputatie ('voorportaal van de hel'). Bij de bevrijding van de stad is het gebouw afgebrand.

Locatie
Het monument staat op het Molenberg te Delfzijl (gemeente Delfzijl).

Bron
Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht