Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 17 mei 2009
Adopteer dit monument.

Middelburg, 'Cross of Nails' (foto: gemeente Middelburg CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Cross of Nails' in de Nieuwe Kerk in Middelburg bestaat uit een kruis, gevormd door drie samengebonden grote middeleeuwse spijkers dat geplaatst is op een stuk steen bevestigd aan de muur in de kerk. Naast het monument hangt een plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'THE CONVENTRY CROSS OF NAILS
PRESENTED TO
NIEUWE KERK VAN MIDDELBURG
17 MEI 1940 - VREDE EN VERZOENING - 17 MEI 2009

FATHER FORGIVE'

Symboliek
Het kruis is een teken van lijden, strijd en overwinning.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Cross of Nails' is opgericht als symbool van verzoening en vrede en ter nagedachtenis aan het oorlogsgeweld waardoor een groot deel van de Nieuwe Kerk en het centrum van Middelburg dat op 17 mei 1940 door een Duits bombardement verloren ging.

Het monument geeft aan dat de Nieuwe Kerk in Middelburg verbonden voelt met de kathedraal in Coventry, de Engelse stad die in november 1940 door een Duits bombardement werd verwoest. Door Coventry werd na de oorlog contact gezocht met verwoeste Duitse steden als Dresden en Berlijn. Inmiddels zijn er over de hele wereld meer dan 160 Crosses of Nails geplaatst. Het 'Cross of Nails' in Middelburg is geplaatst precies 69 jaar nadat de Nieuwe Kerk en een groot deel van het centrum van Middelburg 17 mei 1940 door een Duits bombardement verloren ging.

Na het Duitse bombardement op Rotterdam (14 mei 1940) gaf Nederland zich over, met uitzondering van Zeeland. Deze provincie moest doorvechten op last van de naar Engeland uitgeweken Nederlandse regering. De Commandant van Zeeland was schout bij nacht H.J. van der Stad, wiens hoofdkwartier in Middelburg was gevestigd. Men hoopte met de hulp van Franse troepen nog stand te kunnen houden in Zuidwest-Nederland. De Franse soldaten trokken via België naar Zuid-Beveland, waar ze gezamenlijk met de aldaar gelegerde soldaten en restanten van het Nederlandse leger (de Peeldivisie) stand probeerden te houden. Maar de Zanddijkstelling bij het Kanaal door Zuid-Beveland kon niet behouden blijven. Ook de verdediging van de Sloedam hield geen stand.

Om de tegenstand te breken werd op 17 mei 1940 door jachtbommenwerpers van de Luftwaffe een bombardement op Middelburg uitgevoerd. De noodlottige combinatie van artillerievuur en luchtbombardementen leidde tot de verwoesting van het centrum. Doordat de bevolking tijdig de stad had verlaten, waren er 'slechts' 22 mensenlevens te betreuren. De materiële schade was enorm. Meer dan 600 winkels en woningen waren vernield en de binnenstad was in een rokende puinhoop veranderd.

Onthulling
Bij de onthulling van het monument was de deken van Coventry, David Porter, en de voorzitter van het Nederlandse Coventryberaad, dominee Kuipers, aanwezig.

Locatie
Het monument hangt in de Nieuwe Kerk van Middelburg (gemeente Middelburg) aan de Groenmarkt.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht