Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1982
Adopteer dit monument.

Tilburg, 'Hiroshima-monument' (foto: gemeente Tilburg CC BY 3.0)
Tilburg, 'Hiroshima-monument' (foto: gemeente Tilburg CC BY 3.0)
Tilburg, 'Hiroshima-monument' (foto: gemeente Tilburg CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Hiroshima-monument' in Tilburg (gemeente Tilburg) bestaat uit een een Japanse notenboom (Ginkgo) en een plaquette.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Hiroshima-monument in Tilburg (gemeente Tilburg) is opgericht ter herdenking aan de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki op 6 augustus 1945.

Hiroshima was de eerste stad ter wereld die met een atoombom werd aangevallen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op 6 augustus 1945 om kwart over acht 's ochtends boven Hiroshima de 4400 kilogram zware uraniumbom Little Boy afgeworpen door de Amerikaanse B-29 Superfortress bommenwerper Enola Gay. Harry S. Truman, toen president van de Verenigde Staten (V.S.) had hier orders voor gegeven. Een half uur voor het vallen van de atoombom ging door een andere B-29 Superfortress, die ter verkenning voorop vloog, het luchtalarm af. Na ongeveer 25 minuten werd dit afgeblazen, waardoor de uraniumbom viel toen alle inwoners juist de schuilkelders uit waren. De bom kwam 580 meter boven de grond tot ontploffing.

Hiroshima werd door de explosie van de bom geheel verwoest. Circa 78.000 mensen kwamen in een fractie van een seconde om. Een enorme vuurbal van een 300 meter doorsnede ontwikkelde zich. Onder deze vuurbal liep de temperatuur op tot 4000°C. Na de vuurbal verspreidden gammastralen en infraroodstralen zich en volgde een schokgolf die zich voortbewoog met de snelheid van het geluid. Velen tienduizenden personen raakten gewond en zwaar verbrand.

Door de na-effecten als gevolg van de radioactieve straling liep het dodental in Hiroshima uiteindelijk op tot ongeveer 140.000 eind 1945.

Op 9 augustus werd ook boven Nagasaki een atoombom Fat Man tot ontploffing gebracht. Het doel van de bom was eigenlijk het verwoesten van de stad Kokura, maar deze stad was slecht zichtbaar door bewolking. Daarom ging men over naar het tweede doel, het industriële gebied van Nagasaki. De bom explodeerde 503 meter boven de voorstad Urakami en maakte in totaal ongeveer 65.000 slachtoffers (39.000 doden en 25.000 gewonden). Als gevolg van het verwoestende effect van beide bommen capituleerde Japan.

Volgens opgave van de Japanse autoriteiten, die ook de slachtoffers registreerden die jaren later vielen door bijvoorbeeld kanker als gevolg van straling, kostten de bommen aan totaal ruim 240.000 mensen het leven.

Locatie
Het 'Hiroshima-monument' bevindt zich op de Vijfsprong (kruising met onder meer Noordstraat, Nieuwlandstraat en Stationsstraat) in Tilburg.

Bronnen

  • Brabants Dagblad van 8 augustus 2009;
  • De Tilburgse Koerier van 26 februari 2009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.