Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 29 januari 2009
Adopteer dit monument.

Bourtange, plaquette voor Ella en Mozes Braaf (foto: Bert Deelman CC BY 3.0)
Bourtange, plaquette voor Ella en Mozes Braaf (foto: Bert Deelman CC BY 3.0)
Bourtange, plaquette voor Ella en Mozes Braaf (foto: Bert Deelman CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Bourtange (gemeente Vlagtwedde) is een gedenksteen met daarop een plaquette.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Bourtange (gemeente Vlagtwedde) is opgericht ter nagedachtenis Ella en Mozes Braaf. Het Joodse echtpaar bewoonde een huisje aan de rand van de Vesting Bourtange tussen 1932 en 1967.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest het echtpaar vanwege de Jodenvervolging noodgedwongen onderduiken. In 1945 werden Ella en Mozes alsnog verraden en afgevoerd naar het doorgangskamp Westerbork. Doordat de bevrijding kort daarop volgde, vertrokken er geen treinen meer naar de vernietigingskampen. Het echtpaar keerde terug naar hun woning in Bourtange, waar zij hebben gewoond tot Mozes Braaf in 1967 overleed. Zijn vrouw overleed drie jaar later.

Enkele jaren voor de onthulling van het monument is het huis van Ella en Mozes Braaf door de gemeente gekocht en gesloopt om plaats te maken voor de ontwikkelingen van de Vesting Bourtange. Het monument staat op de plek waar voorheen dit huis heeft gestaan.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 januari 2009.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek van Bisschopsweg en Nieuwerkerksweg te Bourtange (gemeente Vlagtwedde).

Bron
Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht