Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 11 november 2006
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door RKBS Gerardus Majellaschool.

Vaassen, gedenkzuil aan de Laan van Fasna (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Vaassen, gedenkzuil aan de Laan van Fasna (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Vaassen, geallieerd erehof (foto: Rob Kreukniet)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkzuil aan de Laan van Fasna in Vaassen (gemeente Epe) bevat een plaquette.

Tekst
Op de plaquette zijn de namen van de omgekomen vliegers aangebracht, die werden begraven op de Algemene begraafplaats aan de Oude Apeldoornseweg in Vaassen.

Symboliek
Het monument is de derde zuil van het zuilenproject van de Stichting Broken Wing '40-'45. Veel mensen hebben zich in en na de Tweede Wereldoorlog ingezet voor slachtoffers, nabestaanden en overlevenden van de luchtoorlog boven Vaassen. De stichting eert deze mensen door het plaatsen van een gedenkzuil. Het is een streven om op diverse memorabele plekken in Vaassen een zuil te plaatsen en een historische fietsroute langs deze zuilen aan te leggen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkzuil aan de Laan van Fasna in Vaassen (gemeente Epe) is opgericht ter nagedachtenis aan de zes omgekomen bemanningsleden van een Halifax EB 215 bommenwerper van het 428 Squadron van de Royal Air Force die op 28 september 1943 hier is neergestort.

De namen van de gesneuvelde bemanningsleden luiden: J.E. Farmer, W.E. Mussen, J.W. Satchell, E.T. Springett, A. Stuart en T.J. Wilson.

Ze liggen begraven op de Algemene begraafplaats aan de Apeldoornseweg in Vaassen.

Oprichting
Het initiatief voor de oprichting van het monument kwam van de Stichting Broken Wings.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 november 2006 door de heer David Griffin uit Australië, die destijds als enige de crash overleefde, samen met mevrouw Olive Burrell - Satchel uit Engeland, wier broer bij de crash om het leven kwam.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Laan van Fasna te Vaassen (gemeente Epe).

Bron
Stichting Broken Wings '40'-'45.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht