Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 9 november 2002
Adopteer dit monument.

Vaassen, gedenkzuil aan de Oude Apeldoornseweg (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Vaassen, gedenkzuil aan de Oude Apeldoornseweg (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Vaassen, gedenkzuil aan de Oude Apeldoornseweg (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkzuil aan de Oude Apeldoornseweg in Vaassen (gemeente Epe) bevat een plaquette.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'ZE WAS EEN VAN ONS. ZIJ IS NIET LANGER BIJ ONS MAAR KIJKT TOE.

20/06/1916 – 09/02/1950'.

Symboliek
Het monument is de eerste zuil van het zuilenproject van de Stichting Broken Wing '40-'45. Veel mensen hebben zich in en na de Tweede Wereldoorlog ingezet voor slachtoffers, nabestaanden en overlevenden van de luchtoorlog boven Vaassen. Stichting Broken Wings eert deze mensen door het plaatsen van een gedenkzuil. Het is een streven om op diverse memorabele plekken in Vaassen een zuil te plaatsen en een historische fietsroute langs deze zuilen aan te leggen.

De volgende monumenten zijn onderdeel van het zuilenproject:

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkzuil aan de Oude Apeldoornseweg in Vaassen (gemeente Epe) is opgericht ter nagedachtenis aan Henrica Udina Stewart-Mulder ten Kate (Riekie Mulder ten Kate), die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog veel heeft gedaan voor slachtoffers van vliegtuigcrashes in de gemeente Epe en hun nabestaanden.

Oprichting
Het initiatief voor de oprichting van het monument kwam van de stichting Broken Wings.

Onthulling
Het monument is onthuld op 9 november 2002 door de heren Nico Mulder ten Kate, neef van Henrica Udina Stewart -Mulder ten Kate en Karel Schuurman, destijds voorzitter van de stichting Broken Wings.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene Begraafplaats, tegenover de twaalf graven van de geallieerde vliegers van de Halifax EB 215 bommerwerper en Wellington MF 397, aan de Oude Apeldoornseweg te Vaassen (gemeente Epe).

Bron
Stichting Broken Wings '40-'45.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.