Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 18 september 2009
Adopteer dit monument.

Best, monument voor Robert Cole (foto: museum Bevrijdende Vleugels)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Robert Cole in Best is een gedenksteen van zwarte natuursteen in de vorm van een parachute. Op de steen is het logo van de 101st Airborne Division en een foto van Robert Cole aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'AIRBORNE
101
LT. COL.
ROBERT G. COLE
MEDAL OF HONOR
18 SEPT. 1944

GESNEUVELD
VOOR ONS'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Robert Cole in Best is opgericht ter nagedachtenis aan deze Amerikaanse luitenant-kolonel Robert die tijdens operatie Market Garden op 18 september 1944 werd doodgeschoten door een Duitse sluipschutter.

In september 1944 stond Robert Cole (19 maart 1915 - 18 september 1944) aan het hoofd van de militaire eenheid tijdens Market Garden de opdracht had om de brug bij Best over te nemen. De geallieerden probeerden met de operatie via Zuid-Nederland door te stoten naar Arnhem om daar de brug over de Rijn ongeschonden in handen te krijgen.

Luitenant-kolonel Robert Cole werd vooral geprezen om zijn moed en de manier hoe hij met gevaar voor eigen leven op 11 juni 1944 zijn bataljon bij een aanval op de laatste vier bruggen op de weg naar Carentan in Frankrjk leidde, toen zijn eenheid onder vuur kwam te liggen door vijandig vuur. Hij zou het geweer en bajonet van een gevallen soldaat hebben genomen en zijn eenheid over open terrein hebben geleid door een kogelregen naar de vijandige posities. Robert Cole is hiervoor postuum geëerd met de hoogste onderscheidingen: de Medal of Honor, het Purple Heart en de French Croix de Guerre with Palm. Robert Cole ligt begraven op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten: Blok B, rij 15, graf 27.

Onthulling
Het monument voor Robert Cole is onthuld op 18 september 2009 door zijn 67-jarige zoon Bruce, precies 65 jaar nadat hij dodelijk werd getroffen.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de de Schietbaanlaan te Best. Het gedenkteken staat op ongeveer twintig meter van de plek waar Cole op 39-jarige leeftijd het leven liet.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Roy Suijkerbuijk | 2 mei 2020

R.I.P Sir. I salute you! Airborne all the way!