Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Echt (gemeente Echt-Susteren) bestaat uit een originele vliegtuigpropeller. De propeller is bevestigd aan een roestvrijstalen V-teken dat geplaatst is op een sokkel van roestvrijstaal in een perk van granieten gravel. Bij het monument zijn enkele vlaggenmasten geplaatst. Naast het monument staat een plaquette. De omvang van het monument bedraagt circa 2 x 2 x 2 meter.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

‘IN DANKBARE HERINNERING AAN DE VLIEGTUIGBEMANNINGEN VAN DE GEALLIEERDE STRIJDKRACHTEN DIE VAN
1940-1945 VOCHTEN VOOR ONZE VRIJHEID EN IN DEZE GEMEENTE ZIJN NEERGESTORT…..

ZIJ VLOGEN VOOR EEN BLIJVEND ONBEDREIGDE VEILIGHEID VOOR IEDER VAN ONS,
VOOR HEN DIE DE THUISBASIS NIET HAALDEN….’

Symboliek
De ontwerper Lei Hannen geeft de volgende uitleg bij het monument: ‘De propeller ziet eruit als die van een gecrasht vliegtuig en is bevestigd aan een V-vormige buis. Dit is het symbool voor victory, voor onze bevrijders een bijzonder teken. Het letterbeeld staat ook voor de V van vrijheid, die wij door hun offers hebben gekregen. De gebogen lijn symboliseert bovendien een grafische lijn, die het verloop van onze vrijheid weergeeft, waarbij de stijgende lijn verwijst naar de bevrijding en de toekomst. De vleugel is open, open voor de volgende generaties om nieuwe invulling te geven aan onze vrijheid. Roestvrij staal benadrukt de onverwoestbare gevolgen van onze bevrijders.’

Wijzigingen
Het monument is in 2006 opgericht voor twee vliegtuigbemanningen, die dichtbij de Cisterciënsers-Trappisten Abdij Lilbosch zijn gecrasht met hun vliegtuig in september 1942.

Vanaf 2007 dient dit monument echter als hoofdmonument omdat er vanaf 2007 op elke nieuw te constateren crashplaats een gedenkteken is geplaatst. In totaal zijn er zes gedenktekens geplaatst, drie in 2007 en drie in 2008.

De geschiedenis

Het monument in Echt (gemeente Echt-Susteren) herinnert aan crash van een Short Stirling bommenwerper van de Royal Air Force. Tevens dient het monument als hoofdmonument voor de vliegtuigbemanningen van de geallieerde strijdkrachten die in 1940-1945 in de gemeente Echt-Susteren zijn neergestort. Op elke crashplaatst is een klein gedenkteken geplaatst. In totaal zijn dit er momenteel zes.

Op 10 september 1942 stortte een Short Stirling, een bommenwerper van de Royal Air Force neer in een moerassig weiland naast de Cisterciënsers-Trappisten Abdij Lilbosch in Pey. Door de crash verloren twee vliegeniers hun leven, één werd gevangen genomen, wist één te ontsnappen en zijn er vier tot op heden nog steeds vermist. Bovendien kwamen verschillende koeien en paarden, die in deze wei stonden, om het leven en een aantal was ernstig verbrand.

De volgende ochtend kreeg Joep Jennissen, een 16 jarige boerenknecht, de opdracht het overgebleven, gewonde vee uit de wei te halen.

Oprichting
Joep Jennissen heeft zich vanaf 1999 als gemeenteraadslid, o.a. ingezet voor de berging van de omgekomen bemanning van de bommenwerper. Toen dat niet mogelijk bleek, heeft hij gepleit voor een grafmonument ter plaatse, om hen te herdenken die hun leven gaven. Na zijn dood in 2000, is dit initiatief overgenomen door Lijst Samenwerking in de persoon van de heer Jo Verheesen. Dit heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat de gemeente Echt- Susteren een bedrag beschikbaar heeft gesteld voor plaatsing van een grafmonument. Uiteindelijk heeft de stichting besloten alle vliegeniers van de geallieerde strijdkrachten te herdenken die met hun vliegtuig zijn gecrasht in de gemeente Echt- Susteren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 september 2006 door stichting “ Op Vleugels der Vrijheid” gemeente Echt-Susteren.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Patersweg nabij de Cisterciënsers-Trappisten Abdij Lilbosch in Echt (gemeente Echt-Susteren).

Bron
Stichting “Op Vleugels der Vrijheid” gemeente Echt-Susteren.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents