Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Lei Hannen
Onthulling: 3 september 2006
Adopteer dit monument.

Echt-Susteren, hoofdmonument voor de vliegtuigbemanningen van de geallieerde strijdkrachten (foto: Chrit Boonen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Pey (gemeente Echt-Susteren) bestaat uit een originele vliegtuigpropeller. De propeller is bevestigd aan een roestvrijstalen V-teken dat geplaatst is op een sokkel van roestvrijstaal in een perk van granieten gravel. Bij het monument zijn enkele vlaggenmasten geplaatst. Naast het monument staat een plaquette. De omvang van het monument bedraagt circa 2 x 2 x 2 meter.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'IN DANKBARE HERINNERING AAN DE VLIEGTUIGBEMANNINGEN VAN DE GEALLIEERDE STRIJDKRACHTEN DIE VAN
1940-1945 VOCHTEN VOOR ONZE VRIJHEID EN IN DEZE GEMEENTE ZIJN NEERGESTORT.....

ZIJ VLOGEN VOOR EEN BLIJVEND ONBEDREIGDE VEILIGHEID VOOR IEDER VAN ONS,
VOOR HEN DIE DE THUISBASIS NIET HAALDEN....'

Symboliek
De ontwerper Lei Hannen geeft de volgende uitleg bij het monument: 'De propeller ziet eruit als die van een gecrasht vliegtuig en is bevestigd aan een V-vormige buis. Dit is het symbool voor victory, voor onze bevrijders een bijzonder teken. Het letterbeeld staat ook voor de V van vrijheid, die wij door hun offers hebben gekregen. De gebogen lijn symboliseert bovendien een grafische lijn, die het verloop van onze vrijheid weergeeft, waarbij de stijgende lijn verwijst naar de bevrijding en de toekomst. De vleugel is open, open voor de volgende generaties om nieuwe invulling te geven aan onze vrijheid. Roestvrij staal benadrukt de onverwoestbare gevolgen van onze bevrijders.'

Wijzigingen
Het monument is in 2006 opgericht voor twee vliegtuigbemanningen, die dichtbij de Cisterciënsers-Trappisten Abdij Lilbosch zijn gecrasht met hun vliegtuig in september 1942.

Vanaf 2007 dient dit monument echter als hoofdmonument omdat er vanaf 2007 op elke nieuw te constateren crashplaats een gedenkteken is geplaatst. In totaal zijn er momenteel zes gedenktekens geplaatst. in 2007 zijn er drie geplaatst en in 2008 ook drie.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Pey (gemeente Echt-Susteren) herinnert aan crash van een Short Stirling bommenwerper van de Royal Air Force. Tevens dient het monument als hoofdmonument voor de vliegtuigbemanningen van de geallieerde strijdkrachten die in 1940-1945 in de gemeente Echt-Susteren zijn neergestort. Op elke crashplaatst is een klein gedenkteken geplaatst. In totaal zijn dit er momenteel zes.

Op 10 september 1942 stortte een Short Stirling, een bommenwerper van de Royal Air Force neer in een moerassig weiland naast de Cisterciënsers-Trappisten Abdij Lilbosch in Pey. Door de crash verloren twee vliegeniers hun leven, één werd gevangen genomen, wist één te ontsnappen en zijn er vier tot op heden nog steeds vermist. Bovendien kwamen verschillende koeien en paarden, die in deze wei stonden, om het leven en een aantal was ernstig verbrand.

De volgende ochtend kreeg Joep Jennissen, een 16 jarige boerenknecht, de opdracht het overgebleven, gewonde vee uit de wei te halen.

Oprichting
Joep Jennissen heeft zich vanaf 1999 als gemeenteraadslid, o.a. ingezet voor de berging van de omgekomen bemanning van de bommenwerper. Toen dat niet mogelijk bleek, heeft hij gepleit voor een grafmonument ter plaatse, om hen te herdenken die hun leven gaven. Na zijn dood in 2000, is dit initiatief overgenomen door Lijst Samenwerking in de persoon van de heer Jo Verheesen. Dit heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat de gemeente Echt- Susteren een bedrag beschikbaar heeft gesteld voor plaatsing van een grafmonument. Uiteindelijk heeft de stichting besloten alle vliegeniers van de geallieerde strijdkrachten te herdenken die met hun vliegtuig zijn gecrasht in de gemeente Echt- Susteren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 september 2006 door stichting “ Op Vleugels der Vrijheid” gemeente Echt-Susteren.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Pepinusbrug nabij de Cisterciënsers-Trappisten Abdij Lilbosch in Pey (gemeente Echt-Susteren).

Bron
Stichting “Op Vleugels der Vrijheid” gemeente Echt-Susteren.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht