Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 6 juli 2008
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Hilvarenbeek is een natuurstenen zitbank met daarop een davidsteren tekst.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'HERINNERING AAN DE BEGRAAFPLAATS VAN DE
VERDWENEN JOODSE GEMEENSCHAP VAN HILVARENBEEK'.

PROJECT VAN DE HEEMKUNDIGE KRING IOANNES GOROPIUS BECANUS
 
LEGAAT CORRIE CRAMER 1931 - 2006'.

Symboliek
Naast het bankje is op dezelfde locatie het straatnaambord Alidapad onthuld met de tekst: 'Alidapad. Alida Lion. Joods oorlogsslachtoffer. Hilvarenbeek Januari 1917 - Auschwitz November 1943'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Hilvarenbeek is opgericht ter nagedachtenis aan de Joodse gemeenschap van Hilvarenbeek die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gedeporteerd.

Amateur-historicus Cees Prinsen deed onderzoek naar de verdwenen Joodse gemeenschap van Hilvarenbeek en het Joodse meisje Alida Lion die op 26 jarige leeftijd in november 1943 stierf in het Poolse concentratiekamp Auschwitz.

Oprichting
Het initiatief voor de oprichting van het monument kwam van de Heemkundige Kring Hilvarenbeek en werd gesteund door de gemeente Hilvarenbeek.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 juli 2008.

Locatie
Het monument bevindt zich aan het Alidapad te Hilvarenbeek.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Fam van Wijk | 4 mei 2020

Opdat dit nooit meer gebeurd!