Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Den Haag, 'V2-wapens' (foto: Stichting Wijkberaad Heesterbuurt)
Den Haag, 'V2-wapens'

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'V2-wapens' in Den Haag bestaat uit drie ingemetselde plaquettes van witte natuursteen. Op de de linker en rechter plaquette staan namen vermeld.

Tekst
De tekst op de centrale gedenkplaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN DE 24 BURGERS DIE OP
1 JANUARI 1945
IN DEZE OMGEVING
HUN LEVEN VERLOREN DOOR
HET ONTIJDIG ONTPLOFFEN
VAN EEN VII PROJECTIEL.'

De tekst op de linker plaquette luidt:

'J.C. V.D. KOOSTER 23 JR.
M. MARIZ 27 JR.
H.C. MERZ 22 JR.
R.H. PABBRUWEE 6 JR.
E. PABBRUWEE 4 JR.
M. PRINS 1 JR.
J. PRINS 23 JR.
J. TROMP 69 JR.
G. SCHIEDON 51 JR.
E. VAAS 82 JR.
W. DE VISSER 60 JR.
E. SIECK 6 JR.'.

De tekst op de rechter plaquette luidt:

'A.F. VAN DUIVENBODE 28 JR.
G.J. VAN ANTWERPEN 4 JR.
M.L. BARROIS 59 JR.
S.L. BARROIS 42 JR.
R. BRANDENBURG 1 JR.
C.J. BRUSSEE 45 JR.
G.H. BRUSSEE 13 JR.
C. V.D. GAAG60 JR.
W. WESTBROEK 41 JR.
C. GRAAF 39 JR.
R. V.D. GRAAF 4 JR.
A. V.D. GRAAF 1 JR.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'V2-wapens' in Den Haag is geplaatst ter nagedachtenis aan de 24 medeburgers die zijn omgekomen toen in deze omgeving op 1 januari 1945 een V2-raket kort na de lancering is neergestort.

De namen van de 24 burgers luiden:

G.J. van Antwerpen, M.L. Barrois, S.L. Barrois, R. Brandenburg, C.J. Brussee, G.H. Brussee, A. F. van Duivenvoorde, C. v.d. Gaag, C. Graaf, R. v.d. Graaf, A. v.d. Graaf, J.C. v.d. Kooster, M. Mariz, H.C. Merz, R.H. Pabbruwee, E. Pabbruwee, M. Prins, J. Prins, G. Schiedon, E. Sieck, J. Tromp, E. Vaas, W. de Visser en W. Westbroek.

Tussen 8 september 1944 en 27 maart 1945 werd Engeland vanuit Nederland bestookt met Duitse raketten. Hierbij maakte de bezetter gebruik van een nieuw wapen: de V2. Zo'n 300 raketten werden vanuit Hoek van Holland gelanceerd en ruim duizend vanuit de omgeving van Den Haag. Omdat de V2's op mobiele lanceerinstallaties waren geplaatst, waren ze moeilijk te traceren voor de Britse luchtmacht. In Londen veroorzaakten de raketten aanzienlijke schade. Ruim 2.500 Britten kwamen om het leven. Ook Antwerpen kwam onder vuur te liggen. Op de stad werden meer dan 1.600 V2's afgeschoten.

Alleen de cijfers al maken duidelijk hoe zeer Den Haag in de eindfase van de oorlog door het nieuwe raketwapen in de frontlinie kwam te liggen. Van de 1.300 op Engeland afgevuurde V2's, kwamen er 1054 uit Den Haag en omstreken. Van die 1054 gingen er 87 de mist in, waarvan er elf in bewoond gebied vielen en explodeerden. Daarbij kwamen minimaal 65 mensen om het leven. Het trieste dieptepunt was de ramp in de Indigostraat (Heesterbuurt) op 1 januari 1945, waarbij 24 doden vielen.

Andere drama's waren neergestorte raketten op de Van Vredenburchweg in Rijswijk, 27 oktober 1944 (dertien doden) en op de Riouwstraat 25 januari 1945 (tien doden). Slechts één familie in de Indigostraat overleefde de ramp. Ze vluchten naar een huis in de Malakkastraat. Dat werd gedeeltelijk verwoest door de V2-inslag in de Riouwstraat. Toen kwamen ze terecht aan de Carel Reinierszkade in het Bezuidenhout. Op 3 maart 1945, toen de Britse bommen vielen, vluchten deze mensen ten einde raad de stad uit.

Wijziging
In 2009 zijn er naast de centrale plaquette twee natuurstenen plaquettes geplaatst met daarop de namen van de 24 oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen bij de inslag van de V2 op 1 januari 1945.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Indigostraat/Kamperfoeliestraat te Den Haag.

Bronnen

  • Website http://www.v2platform.nl;
  • Krantenartikel in De Haagsche Courant van 2 september 2000;
  • Krantenartikel in De Volkskrant van 1 maart 2003;
  • Stichting Wijkberaad Heesterbuurt.

Voor meer informatie
Informatie afkomstig van de website http://www.herdenken-denhaag.nl/. De website Sporen uit het verleden, blik op de toekomst is een initiatief van Stichting 3 maart '45. Met de website wil de stichting duidelijk maken dat herdenken méér is dan terugkijken naar het verleden (1940-1945). Herdenken is ook een brug slaan tussen verleden en heden, als een les voor de toekomst. Uitgangspunt van de website zijn Haagse monumenten uit de bezettingsperiode, gegroepeerd in zeven thema's: oorlog, bezetting, bevrijding, verzet, terreur, discriminatie en slachtoffers.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht