Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Oranjestad, grafmonument voor Boy Ecury (foto: Michiel van der Veur)
Oranjestad, grafmonument voor Boy Ecury (foto: Michiel van der Veur)
Oranjestad, grafmonument voor Boy Ecury (foto: Michiel van der Veur)

Het monument

Vorm en materiaal
Het grafmonument voor Boy Ecury in Oranjestad (Aruba) bestaat uit een liggende grafzerk van marmer en een wit natuurstenen beeld van een engel met daarachter een kruis.

Tekst
De tekst op de grafzerk luidt:

'NIEMAND HEEFT GROOTER LIEFDE DAN HIJ.
DIE ZIJN LEVEN GEEFT VOOR ZIJN VRIENDEN. -
JOH. 15:13
HIER RUST HET STOFFELIJK OVERSCHOT VAN:
SEGUNDO JORGE ADELBERTO (BOY) ECURY
GEBOREN TE ARUBA 23 APRIL 1922. -

ALS LID VAN DE NEDERLANDSCHE ONDERGRONDSCHE BEWEGING
GEVANGEN GENOMEN TE ROTTERDAM OP 5 NOVEMBER 1944. -
GEVALLEN ALS HELD VOOR EEN DUITSCH VUURPELOTON OP DE
WAALSDORPERVLAKTE TE 'S GRAVENHAGE OP 6 NOVEMBER 1944. -
PER HMS "VAN SPEIJK" ALHIER OVERGEBRACHT EN MET MILITAIRE
EER PLECHTIG TER AARDE BESTELD OP 28 APRIL 1947. -

DEN GOEDEN STRIJD HEB IK GESTREDEN, DEN WEDLOOP
VOLBRACHT, HET GELOOF BEWAARD. -

R.I.P..'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Ecury Segundo Jorge Adelberto 23-04-1922 06-11-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het grafmonument voor Boy Ecury in Oranjestad (Aruba) is opgericht ter nagedachtenis aan de Arubaanse verzetsman die op 6 november 1944 door de bezetter op de Waalsdorpervlakte is gefusilleerd.

Segundo Jorge Adelberto (Boy) Ecury werd op 23 april 1922 geboren in Oranjestad als zevende van dertien kinderen uit een katholieke familie als zoon van de welgestelde zakenman Dundun Ecury. In 1937 vertrok hij na zijn middelbare schooltijd naar Nederland, waar hij een handelsdiploma behaalde op het St. Louis Instituut in het Brabantse Oudenbosch.

Boy Ecury stelde zich, geconfronteerd met geweld, overheersing en discriminatie, fel op jegens de bezetter. Dit leidde ertoe dat hij al vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog zich actief tegen de bezetter verzette. Dit deed hij samen met zijn beste vriend, Luis de Lannoy, een medestudent uit Curaçao. Later voegde Delfincio Navarro, ook een medestudent uit Curaçao, zich ook bij hen. Via brieven communiceerden ze met elkaar in het Papiaments. Ze pleegden aanslagen op met brandbommen volgeladen Duitse vrachtauto's, lieten treinen ontsporen, hielpen onderduikers en geallieerde piloten in Tilburg en voerden verschillende andere sabotageacties uit voor de Knokploegen in Den Haag.

In 1942 moest Ecury Tilburg verlaten omdat het daar te gevaarlijk voor hem werd. Hij dook onder op verschillende adressen in Oisterwijk, Delft en Rotterdam. In die tijd sloot hij zich aan een verzetsgroep in Oisterwijk. Toen zijn vriend De Lannoy na verraad 10 februari 1944 werd gearresteerd, deed Boy een poging om hen uit de gevangenis in Utrecht te bevrijden maar dat mislukte. Hierna begon Ecury met zijn donkere uiterlijk ook in Oisterwijk te veel op te vallen. Hij sloot zich eind 1944 aan bij de Knokploegen in Den Haag, waar hij acties voorbereidde en pleegde waaronder een liquidatie op een lid van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB).

Op zondag 5 november 1944, nadat hij de hoogmis had bezocht, werd Boy Ecury in Rotterdam gearresteerd, vlak voor het gebouw van de Sicherheitsdienst (SD). Hij was verraden door een bekende, Kees Bitter, een Nederlandse verzetsman die na zijn arrestatie onder dwang van de Duitsers de rol van verrader speelde. Ecury werd gearresteerd met wapens op zak en overgebracht naar de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen. Direct al de volgende dag werd hij gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte in het duingebied Meijendel bij Den Haag.

Boy Ecury werd in 1947 met militaire eer herbegraven op de R.K. begraafplaats in Oranjestad op Aruba. In 1984 kreeg Ecury postuum het Verzetsherdenkingskruis. Begin jaren tachtig maakte de neef van Ecury, cineast Ted Schouten, een televisiedocumentaire over het leven van Ecury. In 2001 werd in het oorlogsmuseum in Oranjestad door Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander een herdenkingsplaquette onthuld ter nagedachtenis aan Boy Ecury. De Nederlandse Cineast Frans Weisz maakte in 2003 in met medewerking van Ted Schouten een film over het leven van Ecury.

Locatie
Het grafmonument maakt deel uit van de R.K. begraafplaats in Oranjestad.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.