Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 23 juni 1992
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Chr. Basisschool Het Mosterdzaadje.

Gortel, 'T-for-Tommy' monument (foto: Jan Woelders)
Gortel, 'T-for-Tommy' monument (foto: Jan Woelders)
Herdenking op 1 mei 2010 bij het 'T-for-Tommy' monument (foto: Harry Bouwman)
Herdenking op 1 mei 2010 bij het 'T-for-Tommy' monument (foto: Harry Bouwman)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Gortel (Epe) is een roestvrijstalen kruis waarop een messing plaquette met tekst is bevestigd. Op de plaquette staan zes namen van de gesneuvelde Britse piloten van een neergestorte Stirling bommenwerper. Het kruis staat op een sokkel van veldkeien. De sokkel is gemaakt door groep 8 leerlingen van de toenmalige Kosterstraatschool in Vaassen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'HIER VIELEN 6 GEALLIEERDE VLIEGERS VOOR UW VRIJHEID
AT THIS PLACE 6 ALLIED AIRMEN DIED FOR YOUR FREEDOM

P/O. F.S. MILLEN. PILOT. AGE 21
SGT. R.H. MCKILLOP. BOMB. AGE 25
SGT. G.C.G. HUTTON. F/ENG. AGE 19
P/O. H.E. HILL. AG. AGE 20
P/O E.H. KIESWETTER. OBS AGE 24
P/O. R.N. HOLMES. WAG. AGE 21
STIRLING R9168 ("T" FOR TOMMY) NO. 15 SQDN. R.A.F.
16 DECEMBER 1942 20.09 UUR'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Gortel (Epe) herinnert aan de bemanning van de Britse Stirling bommenwerper R 9168 T-for-Tommy die op 16 december 1942 neerstortte. De omgekomen bemanning van het vliegtuig ligt begraven op de begraafplaats aan de Tongerenseweg in Epe.

De namen van de gevallenen zijn:

F.S. Millen, R.H. McKillop, G.C.G. Hutton, H.E. Hill, E.H. Kieswetter, R.N. Holmes.

Op 16 december 1942 om 20.09 uur zag alleen sgt. Jim Perring nog kans om uit het vliegtuig te springen. De bommenwerper van de Royal Air Force stortte even buiten Gortel neer. Hierbij kwamen zes jonge mannen om het leven.

Oprichting
Kort na de oorlog werd op deze plaats een houten kruis neergezet met veldkeien aan de voet. Dit kruis is in de loop der tijd verdwenen. De heer Harry Bouwman kwam bij toeval in contact met twee voormalige boordschutters die in '40-'45 in dienst waren van de Royal Air Force (RAF). Hierdoor raakte de heer Bouwman geïnteresseerd in de geschiedenis van de Royal Air Force. Via een ouder van een van zijn leerlingen vernam hij dat er bij Gortel ooit een Engelse bommenwerper was neergeschoten. Zo ontstond het idee om op de plek van de crash een monument te plaatsen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 juni 1992.

Locatie
Het monument bevindt zich in het bos aan het Veenwegje te Gortel. Het Veenwegje is te vinden door het eerste bospad links aan de Gortelseweg in te slaan, gerekend vanaf de Oranjeweg.

De locatie op de kaart wijst naar het dichtstbijzijnde huis bij het Veenwegje. Volg de Gortelseweg vanaf de Oranjeweg gezien, neem na de locatie op de kaart het eerste pad links, dit is het Veenwegje.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Arensman | 5 mei 2018

Brachten een bezoekje aan het T for Tommy monument d.d. 5 mei 2018 en schrokken van de staat van onderhoud. Allemaal verdorde bloemen en stukken. Vreselijk. Monument op deze dag behoort evenals de dag ervoor dodenherdenking fatsoenlijk erbij te liggen. Dan liever alleen een monument als wat mijn man en ik en anderen zagen. Wat een naar en respectloos gezicht