Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 1951
Adopteer dit monument.

Busan, Nederlandse oorlogsgraven op het ereveld Tanggok (foto: Nederlandse Oorlogsgravenstichting)

Het monument

Vorm en materiaal
De Nederlandse oorlogsgraven op het ereveld Tanggok in Busan (provincie Zuid Gyeongsang) herbergen het stoffelijk overschot van 122 gesneuvelde militairen. Op elk graf is een uniforme, liggende gedenksteen geplaatst. Op de steen is een zwarte plaquette bevestigd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Berg Johannes Theodorus 25-01-1925 31-05-1951

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Nederlandse oorlogsgraven op het ereveld Tanggok in Busan (provincie Zuid Gyeongsang) herinneren aan 122 Nederlandse militairen die in het kader van een VN-operatie tijdens de strijd tussen Noord- en Zuid-Korea zijn gesneuveld.

Nadat Japan zich op 25 augustus 1945 gewonnen had gegeven, ontstond van India tot Korea een politiek vacuüm. Dit was ook het geval in Korea. Hier ontstond een strijd om tweedeling van het land te voorkomen. Het noordelijke deel van Korea werd bezet door het communistische China en Sovjet-Unie, het zuidelijke deel door de Verenigde Staten. De als tijdelijk beoogde scheidslijn tussen de beide bezettingszones groeide al snel uit tot een confrontatielijn.

Al in 1948 was duidelijk dat de oplopende spanning tussen Noord- en Zuid-Korea op een burgeroorlog kon uitdraaien. De Noord-Koreaanse verrassingsaanval begon op 25 juni 1950. In zes weken tijd slaagden de Noord-Koreanen erin het slecht uitgeruste Zuid-Koreaanse leger en de in allerijl toegesnelde Amerikaanse eenheden terug te dringen tot de zuidoostelijke punt van het schiereiland.

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) besloot tot het sturen van een internationale troepenmacht. Op 27 juni 1950 riep de VN-veiligheidsraad de lidstaten op strijdkrachten te leveren voor hulp aan Zuid-Korea dat door Noord-Korea was aangevallen. Naast de Verenigde Staten namen vijftien andere lidstaten deel aan de missie, waaronder Nederland.

De Nederlandse regering bood op 3 juli 1950 de in Indonesië gestationeerde torpedobootjager Hr.Ms. Evertsen aan voor de VN-operatie in Korea. Secretaris-generaal Trygve Lie deed op 15 juli 1950 opnieuw een beroep op de Nederlandse regering. De VN hadden grote behoefte aan versterkingen in de vorm van infanteriebataljons. Het kabinet toonde zich onder grote Amerikaanse druk bereid om een infanterie-eenheid, samengesteld uit vrijwilligers, beschikbaar te stellen: het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN).

Het eerste detachement van 636 man, dat onder bevel van luitenant-generaal M.P.A. den Ouden stond, vertrok op 26 oktober 1950 met het transportschip Zuiderkruis. Het laatste detachement vertrok in juli 1954. Het bataljon werd aangevuld met zo'n honderd tot driehonderd Katusa's (Korean Army Troops United States Army), ook wel ROKS (Republic of Korea Soldiers) genoemd.

In de periode die volgde wisselden successen en tegenslagen elkaar af. Medio 1951 werd er begonnen met vredesonderhandelingen. Deze sukkelden maandenlang voort en werden herhaaldelijk gestaakt. Groot struikelblok was de uitwisseling van krijgsgevangenen. Pas na de dood van Sovjetleider Stalin in maart 1953 werd er weer voortgang geboekt en kon er op 27 juli 1953 een wapenstilstand worden afgekondigd.

De onderhandelingen hadden dan wel tot een staakt-het-vuren geleid, maar de vrede tussen Noord- en Zuid-Korea is nooit gesloten, zodat beide landen officieel nog steeds in staat van oorlog verkeren. Regelmatig vielen er nog slachtoffers tijdens grensschendingen. Dieptepunt was het jaar 1961, waarbij 122 mensen van het VN-leger sneuvelden.

Eind 1954 zijn alle manschappen van het Nederlandse detachement huiswaarts gekeerd. In de periode 1950-1954 werden 3.972 Nederlandse landmachtsoldaten ingezet bij de strijd in Korea, waarvan er 123 het leven lieten. De zwaarste gevechten waarbij zij waren betrokken waren, vonden plaats in Hoengseong, Wonju en Inje. Bij Hoengseong sneuvelden in februari 1951 zeventien Nederlanders, waaronder de commandant, overste den Ouden. Bij Inje in juni 1951 veertien Nederlandse militairen.

De Koreaanse Oorlog kostte in totaal aan twee miljoen burgers en militairen het leven, waaronder 2.299 VN-militairen. Om hen een waardige rustplaats te kunnen geven, werd door de VN het ereveld Tanggok aangelegd.

Onthulling
Het ereveld is aangelegd in 1951.

Onderhoud
De Nederlandse oorlogsgraven worden onderhouden door de VN.

Locatie
Het ereveld ligt aan de Daeyon-4dong, Nam-gu in het stadsdeel Haeundae te Busan, aan de zuidkust van Zuid-Korea (provincie Zuid Gyeongsang).

Bron

Voor meer informatie

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.