Adopteer een monument

Herdachte groepen: Koopvaardijpersoneel
Onthulling: 19 september 2007
Adopteer dit monument.

Egmond aan Zee, oorlogsmonument Scheepvaartmaatschappijen K.P.M. & J.C.J.L. (foto: Ronald de Mes)
Egmond aan Zee, oorlogsmonument Scheepvaartmaatschappijen K.P.M. & J.C.J.L. (foto: Ronald de Mes)
Egmond aan Zee, oorlogsmonument Scheepvaartmaatschappijen K.P.M. & J.C.J.L. (foto: Ronald de Mes)
Egmond aan Zee, oorlogsmonument Scheepvaartmaatschappijen K.P.M. & J.C.J.L. (foto: Ronald de Mes)
Egmond aan Zee, oorlogsmonument Scheepvaartmaatschappijen K.P.M. & J.C.J.L. (foto: Jaarboek Vereniging van oud-employé's der K.P.M. 1977 pagina 3)
Egmond aan Zee, oorlogsmonument Scheepvaartmaatschappijen K.P.M. & J.C.J.L. (foto: K.P.M.-personeelsblad 1965 nummer 12 pagina 15)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Egmond aan Zee (gemeente Bergen) bestaat uit twee objecten. Het eerste is een zuil van marmer op een marmeren voetstuk. In de zuil is een holte gemaakt waarin een koker met een dodenrol is aangebracht. Op het voetstuk is een plaquette aangebracht. Het monument is ongeveer 1 meter 20 hoog. Het tweede object is een marmeren plaquette.

Teksten
De tekst op de plaquette die aangebracht is op de voet van de marmeren zuil luidt:

'AAN ALLEN DIE ONS ZIJN ONTVALLEN
IN ONGELIJKE STRIJD,
OF OMGEKOMEN DOOR ONTBERING
IN'T WREDE KAMP DER INTERNERING
TER NAGEDACHTENIS GEWIJD
1940-1945'

De tekst op de marmeren plaquette luidt:

'IN HONOURED MEMORY
OF THOSE MEMBERS
OF OUR PERSONNEL
WHO LOST THEIR LIVES
DURING HTE YEARS
1939-1945
IN FAITHFUL SERVICE
AT SEA AND ASHORE'

Rechts op de plaquette is dezelfde tekst in het Chinees aangebracht.

Wijzigingen
Het monument betreft eigenlijk twee monumenten. De zuil is opgericht door de Koninklijke Pakketvaart-Maatschappij (K.P.M.). De plaquette is opgericht door de Java-China-Paketvaart Lijnen (J.C.P.L.). Beide monumenten hebben op verschillende plaatsen in de wereld gestaan tot ze in 2007 beiden terecht kwamen in het museum van de Stichting Eckmunde.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Egmond aan Zee (gemeente Bergen) is opgericht ter nagedachtenis aan de werknemers van de Koninklijke Pakketvaart-Maatschappij (K.P.M.) en de Java-China-Paketvaart Lijnen (J.C.P.L.) die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

De marmeren zuil werd op 3 mei 1963 opgericht door de K.P.M en verving een eerder monument dat achtergelaten moest worden toen de maatschappij in 1957 Jakarta in alle haast moest verlaten. Het monument kreeg een plek in de hal van het Scheepvaarthuis in Amsterdam. Er werd hetzelfde marmer gebruikt als de bestaande muren en vormde daarmee één geheel.

Toen de K.P.M. per 1 januari 1967 samenging met de K.J.C.P.L., bleef het gedenkteken nog enkele jaren in het Scheepvaarthuis te Amsterdam. Vervolgens verhuisde het naar de hal van het Royal Interocean Lines-hoofdkantoor (R.I.L.) te Hongkong en werd naast de plaquette van de J.C.J.L. geplaatst. R.I.L was de Engelse naam voor de Nederlandse maatschappij.

Kort daarna werd de fusie van de K.J.C.P.L. met Nedlloyd afgerond en kwamen beide gedenktekens terug naar Nederland als bezit van de Nedlloyd. In 1988 heeft de Nedlloyd de gedenktekens geschonken aan de Stichting Prins Hendrik te Egmond aan Zee, die ze daarna tentoon stelde in hun museum. De Stichting was een tehuis voor oud-zeevarenden met een eigen museum en bibliotheek. In 2006 ontstonden financiële problemen, die het voortbestaan van stichting in Egmond in de weg stonden. Er werd geld gevonden voor een volledige reorganisatie en renovatie. Het zorgcentrum is thans onderdeel van de Stichting Eckmunde.

Onthulling
Op 19 september 2007 werden beide monumenten opnieuw onthuld door de voorzitter van de Vereniging van oud-employé's der K.P.M. en de kringvoorzitter Haarlem/Den Haag een bloemstuk bij het K.P.M.-oorlogsgedenkteken. De vice-voorzitter en de penningmeester van de K.J.C.P.L.-vereniging legden bloemen bij het J.C.J.L.-monument.

Locatie
Het monument bevindt zich in het museum van de Stichting Eckmunde aan de Voorstraat in Egmond aan Zee (gemeente Bergen). Het museum is gratis te bezichtigen.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht