Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Jan Verdonk
Onthulling: 31 oktober 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Basisschool Willibrord.

Zaandam. 'Christus Koning' (foto: Lammert Melk CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Zaandam (gemeente Zaanstad) is een Frans marmeren beeld van Christus met kroon, rijksappel en scepter op een bakstenen sokkel. Onder de sokkel is een plaquette aangebracht. Het beeld wordt geflankeerd door twee stenen reliëfs. Het reliëf links van het beeld geeft vier knielende mannen weer. Het reliëf rechts van het beeld geeft vier knielende vrouwen, waarvan twee met kind, weer. Het geheel is geplaatst op een bakstenen voetstuk.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'DANK AAN
CHRISTUS KONING
VOOR BEHOUD IN
OORLOGSNOOD
GELOFTE OFFER
3 DEC. 1944'

Op het linker relliëf is de letter 'V' aangebracht

Symboliek
Christus draagt een kroon, scepter en wereldbol terwijl hij aanbeden wordt door gelovigen en ordegeestelijken.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Christus Koning' in Zaandam (gemeente Zaanstad) herinnert de leden van de Sint Bonifatiusparochie aan de Tweede Wereldoorlog.


De Christus Koning-devotie werd in 1925 door paus Pius XI ingevoerd als reactie op de secularisering van de maatschappij. Christus diende als de enige ware koning erkend te worden. Er diende strijd gevoerd te worden in de geest van de middeleeuwse kruisvaarders om de hele wereld voor het katholieke geloof te veroveren.

Het feest van Christus Koning van het Heelal (Domini Nostri Iesu Christi Universorum Regis in het Latijn) is een hoogfeest binnen de Rooms-Katholieke Kerk dat eind november gevierd wordt, op de 34e en laatste zondag van het liturgisch jaar.

Onthulling
Het monument werd op 31 oktober 1948 onthuld, dit is de dag waarop het feest van Christus Koning gevierd wordt.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Sint Bonifatiuskerk aan de Oostzijde nummer 14 te Zaandam (gemeente Zaanstad).

Bronnenhttp://www.vanderkrogt.net/standbeelden/object.php?record=NH58ag

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht