Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Titus Leeser (1903-1996)
Onthulling: 1961
Adopteer dit monument.

Zutphen, monument voor de wederopbouw (foto: Paul Ploegman / www.kijkopzutphen.nl)
Zutphen, monument voor de wederopbouw (foto: Paul Ploegman / www.kijkopzutphen.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Wederopbouw' in Zutphen is een bronzen beeld dat bestaat uit een vierpoot met daarop een vrouwenfiguur. Onder de vierpoot staat een betonnen sokkel met daarop een bronzen beeld van een liggende vrouw.

Symboliek
De ontwerper van het monument, Titus Leeser, maakt in zijn werk vaak gebruik van vrouwenfiguren. De liggende vrouw in het monument voor de wederopbouw staat voor het oorlogsverleden van Zutphen; zij is gevallen en letterlijk 'onthand'. De staande vrouw op de vierpoot beeldt de wederopbouw van Zutphen na de Tweede Wereldoorlog uit. Zij staat met wapperende haren en jurk en met haar rechterarm triomfantelijk in de lucht. De linkerhand ligt dramatisch op het voorhoofd, als uiting van de geleden ontberingen.

Wijziging
In 1996 is het beeld voorzien van een opvallende gele achtergrond door kunstenaar Jan Slijkhuis.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Wederopbouw' in Zutphen herinnert aan de wederopbouw van deze Hanzestad.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1961.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de kruising van de IJselkade en de Molengracht, vlakbij de IJselbrug te Zutphen.

Bron

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht