Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1975
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De vredespaal in Zwijndrecht (Zwijndrecht) is een twee meter lange, witte paal.

Tekst
De tekst op het monument luidt in vier talen:

'MOGE VREDE HEERSEN OP AARD'.

Wijzigingen
Oorspronkelijk stond het monument op het Stationsplein, maar is in 1996 is hij verplaatst naar het Raadhuisplein. In 2007 is de vredespaal verwijderd van het Raadhuisplein vanwege de verbouwing van het oude raadhuis. In 2009 kon de vredespaal weer op zijn oude plek worden geplaatst, maar is deze kwijtgeraakt en is er tot heden geen nieuw monument voor in de plaats gekomen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Zwijndrecht (Zwijndrecht) is ter nagedachtenis aan de vrede en is de eerste vredespaal in Nederland.

De paal is in de jaren ´70 aan de gemeente geschonken door een Japanse organisatie van slachtoffers van de atoombom op Nagasaki. In eerste instantie werd de vredespaal bij het station op het Stationsplein geplaatst. Gedurende de acties tegen de plaatsing van kruisraketten was de vredespaal het centrum van de aandacht en werd het Stationsplein omgedoopt in Vredesplein. Tevens stond de vredespaal ooit centraal tijdens een anti-racisme demonstratie en wordt het gebruikt als onderdeel voor vredesonderwijs op de basisscholen in Zwijndrecht. In 1996 is de vredespaal verhuist naar het raadhuis op het Raadhuisplein.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek van het raadhuis op het Raadhuisplein te Zwijndrecht.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht