Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Algemeen
Onthulling: 27 september 2008
Adopteer dit monument.

Overloon, '7de Amerikaanse Pantserdivisie' (foto: Bram Peters)
Overloon, '7de Amerikaanse Pantserdivisie' (foto: Bram Peters)

Het monument

Vorm en Materiaal
Het monument in Overloon, '7de Amerikaanse Pantserdivisie' (Boxmeer) is een kleine gemetselde zuil van 1.35 m hoog met een hardstenen afdekplaat. Daarop is een bronzen US M1 helm gemonteerd. Aan de voorkant heeft het monument een hardstenen plaat met het Divisie embleem van de 7e Amerikaanse Pantserdivisie. Aan de achterkant hangt ook een hardstenen plaat met daarop een afbeelding van een Sherman tank.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'OCTOBER 1944

IN MEMORY

OF THE SOLDIERS OF THE
US 7TH ARMORED DIVISIONS
WHO GAVE THEIR LIVES DURING
THE LIBERATION OF OVERLOON

TER HERINNERING AAN

DE SOLDATEN VAN DE
7E AMERIKAANSE PANTSERDIVISIE
DIE HUN LEVEN GAVEN TIJDENS
DE BEVRIJDING VAN OVERLOON'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Overloon (Boxmeer) is ter nagedachtenis aan de ruim vierhonderd Amerikaanse militairen die sneuvelden of gewond raakten bij de Slag om Overloon. De Slag om Overloon was één van de hevigste veldslagen met tanks op Nederlands grondgebied in de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 2.200 mensen kwamen hierbij om het leven en het dorp Overloon werd volledig verwoest.

Op 27 september 1944 moesten de inwoners van het dorp op bevel van het Duitse leger binnen twee uur het dorp verlaten. Op dezelfde dag begonnen de Amerikanen, waaronder de 7de Amerikaanse Pantserdivisie, met de Slag om Overloon. Het doel van de aanval was om de belangrijkste verdedigingslinie voor de Maas te doorbreken en het Duitse bruggenhoofd in Venlo uit te schakelen. De Amerikaanse divisie leed zware verliezen in een vergeefse poging Venray en omgeving te bevrijden. Bij deze slag verloren de Amerikanen 452 soldaten. Op 14 oktober 1944 werd Overloon ontzet door Britse troepen die de Amerikanen hadden afgelost in hun aanval.

Oprichting
Het initiatief voor de oprichting voor het monument kwam van het Comité Monument 7de Amerikaanse Pantserdivisie Overloon.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 september 2008.

Locatie
Het monument bevindt zich op het plein voor het Liberty Park Museum aan Museumpark 1 te Overloon.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.