Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Joop Utens (1934-2006)
Onthulling: 11 oktober 1998
Adopteer dit monument.

Echt, gedenksteen voor Edith en Rosa Stein (foto: Stichting Dr. Edith Stein Echt)
Echt, gedenksteen voor Edith en Rosa Stein (foto: Stichting Dr. Edith Stein Echt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Edith en Rosa Stein in Echt (gemeente Echt-Susteren) is een tegel van Naamse steen. De tegel is 60 centimeter breed en 30 centimeter hoog.

Tekst
De tekst op de tegel luidt:

'ROSA EDITH
STEIN

2 AUGUSTUS 1942 17.00 UUR'.

Symboliek
De gedenksteen is op de plek geplaatst waar Edith Stein en haar zus Rosa door de Gestapo zijn weggevoerd.

Digitaal Joods Monument
De Joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Edith en Rosa Stein in Echt (gemeente Echt-Susteren) herinnert aan de wegvoering van deze Duits-Joodse zusjes door de Gestapo op 2 augustus 1942. Zij werden op 9 augustus 1942 omgebracht in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Edith Stein was een katholieke Jodin en filosofe. Ze werd geboren op 12 oktober 1891 in Breslau te Duitsland. In 1911 viel ze af van haar Joodse geloof. Edith was buitengewoon begaafd. Na een opleiding gymnasium studeerde ze geschiedenis, Germaanse letterkunde, psychologie aan de universiteit van Breslau en filosofie in Göttingen. In 1916 promoveerde ze tot doctor in de filosofie. Op 1 januari 1922 liet ze zich dopen in de katholieke kerk van Bergzabern/Palz. Edith werkte als docente. In 1933 mochten Joden geen les meer geven, waardoor ze haar beroep moest opgeven. Op 31 december 1938 week zij uit naar Nederland, omdat de Jodenvervolging in Duitsland te bedreigend werd. .

Dankzij de hulp van een bevriend arts werd zij over de grens naar het Karmelieten klooster van het Limburgse Echt gebracht. Enige tijd later kwam ook haar zus Rosa (geb. 13-12-1883) naar Echt. Zij was in 1936 ook katholiek geworden. In 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen en begon ook in Nederland de Jodenvervolging.

Naar aanleiding van het voorlezen van een brief van de Nederlandse bisschoppen tegen de deportatie van Joden, werden Edith Stein en haar zus Rosa door de Gestapo opgepakt. Op zondag 2 augustus 1942, omstreeks 17.00 uur, werden ze uit het klooster opgehaald en in de Peyerstraat met een overvalwagen afgevoerd. Via het doorgangskamp Westerbork kwamen zij enkele dagen later aan in het Poolse vernietigingskamp Auschwitz. Op 9 augustus 1942 werden zij vergast in Auschwitz-Birkenau in de verbouwde boerderij 'Het Witte Huis'.

Paus Johannes Paulus II verklaarde Edith Stein op 1 mei 1987 bij zijn bezoek aan Keulen zalig. Op 11 oktober 1998 werd zij in Rome heilig verklaard.

Oprichting
Het monument is opgericht in opdracht van Stichting Dr. Edith Stein Echt, naar aanleiding van de heiligverklaring van Edith Stein op 11 oktober 1998.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 oktober 1998.

Locatie
Het monument bevindt zich in het trottoir van de Peyerstraat te Echt (gemeente Echt-Susteren).

Bron
Dr. Edith Stein Echt.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht