Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 8 december 2006
Adopteer dit monument.

Son, voormalig Amerikaanse Militaire begraafplaats (foto: Christian Dijkhuizen)
Son, voormalig Amerikaanse Militaire begraafplaats (foto: Christian Dijkhuizen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Wolfswinkel, Son (gemeente Son en Breugel) is een gedenksteen van zwart natuursteen. Op de steen is een inscriptie aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'U.S. MILITARY SEMETERY SON

DEZE WEG LEIDDE TUSSEN 1944 EN
1949 NAAR HET TIJDELIJKE KERKHOF,
GELEGEN IN DE VELDEN ACHTER
BOERDERIJ 'WATERHOEF'. DIT KERKHOF
WAS BESTEMD VOOR DE AMERIKAANSE
EN GEALLIEERDE GESNEUVELDEN.
HIER LAGEN DE GEVALLENEN DIE HUN
LEVEN HEBBEN GEGEVEN VOOR ONZE
VRIJHEID.

HERDENK HEN ALLEN !

U.S. MILITARY SEMETERY SON

THIS ROAD LED TO THE FIELD WHERE
FROM 1944 TO 1949 THE AMERICAN
AND ALLIED TEMPORARY CEMETERY
WAS LOCATED BEHIND THE 'WATERHOEF'
FARM. THIS IS WHERE THE SOLDIERS
RESTED WHO PAID THE ULTIMATE PRICE
FOR OUR FREEDOM.

REMEMBER THEM ALL !

O. VAN RULO
C. DIJKHUIZEN
M.T. THUNNISSEN

SEPTEMBER 2006'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de tijdelijke Amerikaanse begraafplaats in Wolswinkel, Son (gemeente Son en Breugel).

Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe.

Tijdens de eerste drie dagen van operatie 'Market Garden' was Son de commandopost van de 101ste Airborne Divisie. De Sonse heide was de voornaamste landingsplaats voor parachutisten en zweefvliegtuigen. Para's van de 101ste Airborne Divisie slaagden er niet in de brug over het Wilhelminakanaal te veroveren. Vlak voor hun ogen heeft de bezetter de brug opgeblazen. Daardoor waren de Amerikanen genoodzaakt het kanaal over te zwemmen. Op dezelfde plaats werd in de nacht van 18 op 19 september een baileybrug gebouwd.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).

Tijdens de oorlogshandelingen bij Son verloren vele jonge Amerikaanse en geallieerde soldaten het leven. De slachtoffers werden onder andere begraven op de tijdelijke begraafplaats bij de boerderij 'Waterhoef' in Wolfswinkel. De Amerikanen openden de begraafplaats op 19 september 1944. Ooggetuigen hebben gezien hoe Duitse krijgsgevangenen te werk gesteld werden op de begraafplaats om graven voor de Amerikaanse slachtoffers te graven. Het pad waar het monument langs staat werd van 1944 tot 1949 gebruikt als toegangsweg tot de begraafplaats. Op de begraafplaats waren 411 Amerikanen, 48 Britten en een Canadees begraven. Saillant detail is dat van 1944-1946 enkele honderden Duitse militairen begraven zijn aan de rand van de begraafplaats.

De Britse slachtoffers werden in 1947 herbegraven op andere begraafplaatsen als Mierlo en Bergen op Zoom. Rond 1948 werd nabestaanden van omgekomen Amerikaanse militairen de keuze voorgelegd om het familielid in Amerika te herbegraven, of op de Amerikaanse begraafplaats in Margaten (Limburg) een laatste rustplaats te geven. Circa 60% van de Amerikaanse slachtoffers kreeg in Amerika zijn laatste rustplaats. In 1949 kreeg de boer zijn stuk grond weer toegewezen als zijn bezit, tot op vandaag is het in gebruik als landbouwgrond.

Oprichting
De oprichting van het monument was een privé-initiatief van C. van Rulo, C. Dijkhuizen en M.T. Theunnissen.

Onthulling
Het monument werd onthuld op 8 december 2006.

Locatie
Het monument bevindt zich direct langs de Rooyseweg, dit is de doorgaande weg tussen Son en Sint Oedenrode in Wolfswinkel, Son (gemeente Son eb Breugel).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht