Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlands ereveld in Düsseldorf (deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen) herbergt het stoffelijk overschot van 1.230 Nederlanders. Bij elk graf is een uniforme zerk van witte Portland-steen geplaatst met in reliëf de Nederlandse Leeuw. Op het erveld staat een zuil, waarin vier reliëfs van witte natuursteen zijn ingemetseld met daarop een afbeelding van de Nederlandse leeuw. In een ereportaal bevinden zich vier gedenkplaten van witte natuursteen met de namen van nog eens 483 Nederlandse oorlogsslachtoffers die niet hier konden worden begraven.

Tekst
Op de zuil Version zijn de namen van elf concentratiekampen aangebracht:

‘AUSCHWITZ
BUCHENWALD
GROSZ-ROSEN
LUBLIN
MITTELBAU
RAVENSBRUCK
SACHSENHAUSEN
SOBIBOR
STUTTHOF
TREBLINKA
WARSCHAU.’

De geschiedenis

Het Nederlands ereveld in Düsseldorf (deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen) herinnert aan 1.713 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen zijn omgekomen. Tevens worden 103.000 Nederlanders in herinnering gebracht die de concentratiekampen Auschwitz, Buchenwald, Grosz-Rosen, Lublin, Mittelbau, Ravensbrück, Sachsenhausen, Sobibor, Stutthof, Treblinka Warschau niet hebben overleefd.

Onthulling
Het ereveld is ingewijd op 12 juli 1956.

Onderhoud
De Nederlandse Oorlogsgravenstichting heeft in Duitsland zeven erevelden aangelegd, die in samenwerking met de Duitse autoriteiten worden beheerd. Deze liggen in Bremen, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hamburg, Hannover, Lübeck en Osnabrück. Hier zijn Nederlandse slachtoffers van de concentratiekampen en ‘Arbeitseinsatz’ begraven en Nederlanders die door andere oorzaken omkwamen in Duitsland.

Behalve graven zijn er ook gedenktekens met de namen van Nederlanders die in Duitsland het leven lieten, maar niet begraven konden worden op een ereveld. Bij alle zeven erevelden zijn borden geplaatst met historische achtergrondinformatie, in het Nederlands en Duits.

Adoptie
De Bond van Wapenbroeders, Gewest Noord-Holland, heeft dit ereveld geadopteerd en houdt ieder jaar, tezamen met de Duitse Veteranen een herdenking.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het ereveld maakt deel uit van het Stoffeler Friedhof, gelegen aan de Bittweg in de wijk Oberbilk te Düsseldorf (deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen).

Bronnen

Voor meer informatie
Naamregister van het Stoffeler Friedhof in Düsseldorf

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents