Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Onthulling: 12 juli 1956
Adopteer dit monument.

Düsseldorf, Nederlands ereveld (foto: Wiegels, Wikipedia)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlands ereveld in Düsseldorf (deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen) herbergt het stoffelijk overschot van 1.230 Nederlanders. Bij elk graf is een uniforme zerk van witte Portland-steen geplaatst met in reliëf de Nederlandse Leeuw. Op het erveld staat een zuil, waarin vier reliëfs van witte natuursteen zijn ingemetseld met daarop een afbeelding van de Nederlandse leeuw. In een ereportaal bevinden zich vier gedenkplaten van witte natuursteen met de namen van nog eens 483 Nederlandse oorlogsslachtoffers die niet hier konden worden begraven.

Tekst
Op de zuil Version zijn de namen van elf concentratiekampen aangebracht:

'AUSCHWITZ
BUCHENWALD
GROSZ-ROSEN
LUBLIN
MITTELBAU
RAVENSBRUCK
SACHSENHAUSEN
SOBIBOR
STUTTHOF
TREBLINKA
WARSCHAU.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Groenenboom Jacob Albertus 03-11-1910 19-08-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Nederlands ereveld in Düsseldorf (deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen) herinnert aan 1.713 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen zijn omgekomen. Tevens worden 103.000 Nederlanders in herinnering gebracht die de concentratiekampen Auschwitz, Buchenwald, Grosz-Rosen, Lublin, Mittelbau, Ravensbrück, Sachsenhausen, Sobibor, Stutthof, Treblinka Warschau niet hebben overleefd.

Onthulling
Het ereveld is ingewijd op 12 juli 1956.

Onderhoud
De Nederlandse Oorlogsgravenstichting heeft in Duitsland zeven erevelden aangelegd, die in samenwerking met de Duitse autoriteiten worden beheerd. Deze liggen in Bremen, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hamburg, Hannover, Lübeck en Osnabrück. Hier zijn Nederlandse slachtoffers van de concentratiekampen en 'Arbeitseinsatz' begraven en Nederlanders die door andere oorzaken omkwamen in Duitsland.

Behalve graven zijn er ook gedenktekens met de namen van Nederlanders die in Duitsland het leven lieten, maar niet begraven konden worden op een ereveld. Bij alle zeven erevelden zijn borden geplaatst met historische achtergrondinformatie, in het Nederlands en Duits.

Adoptie
De Bond van Wapenbroeders, Gewest Noord-Holland, heeft dit ereveld geadopteerd en houdt ieder jaar, tezamen met de Duitse Veteranen een herdenking.

Locatie
Het ereveld maakt deel uit van het Stoffeler Friedhof, gelegen aan de Bittweg in de wijk Oberbilk te Düsseldorf (deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen).

Bronnen

Voor meer informatie
Naamregister van het Stoffeler Friedhof in Düsseldorf

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Albert Jan Bosch | 2 mei 2020

Ter nagedachtenis aan mijn grootvader Albert Bosch, overleden op 27-02-1945 in werkkamp Rees.