Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Geallieerde militairen
Ontwerper: Gé Knappers
Onthulling: 9 mei 2009
Adopteer dit monument.

Bosschenhoofd, Oorlogsmonument (foto: Hans Hopstaken)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Bosschenhoofd (gemeente Halderberge) is een marmeren plaquette. Bij de plaquette hangt een geschilderd portret van de Canadese majoor Robert Gordon Slater.

Tekst
Op de plaquette zijn de namen van elf oorlogsslachtoffers aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Bosschenhoofd (gemeente Halderberge) is ter nagedachtenis aan elf oorlogsslachtoffers, met name de Canadese majoor Robert Gordon Slater die op 19 oktober 1944 in Bosschenhoofd is overleden. Hij is aldaar begraven.

Gordon Slater was gewond geraakt en door een Duitse patrouille meegenomen naar een veldhospitaal in Bosschenhoofd. Hij werd behandeld door een Nederlandse arts en enkele hospitaalmedewerkers die in de buurt woonden. Al snel ging het nieuws door Bosschenhoofd dat een Canadese officier stervende lag in hun dorp. Dit maakte van hem een soort van held en de eerste 'bevrijder' van de omgeving. Toen majoor Robert Slater bezweek aan zijn verwondingen werd hij naderhand speciaal begraven en geroemd als de bevrijder van Bosschenhoofd.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van Nol Krijnen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 9 mei 2009 in aanwezigheid van de nabestaanden van Robert Gordon Slater.

Locatie
Het monument bevindt zich achterin de Rooms-Katholieke kerk, gelegen aan de Pagnevaartdreef te Bosschenhoofd (gemeente Halderberge).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht