Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Henk Rusman (30-10-1950)
Onthulling: 29 april 2009
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Martijn Rendert Rosier in Sint Annaparochie (gemeente Het Bildt) is een gedenkplaat van gehard glas met een granieten voet. Op de glasplaat is het logo van de NAVO aangebracht. Het monument is 2 meter hoog en 40 centimeter breed.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'HET HOOGSTE OFFER
VOOR EEN BETERE WERELD

MARTIJN RENDERT ROSIER

† 26-08-2007 DEH RAWOD 30 JAAR'.

Symboliek
De vormgeving van het gedenkteken is mede gebaseerd op een reeds aanwezige gedenkplaats in het gemeentehuis van Het Bildt, waar ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Indië-slachtoffers herdacht worden. Deze is ook van de hand van ontwerper Henk Rusman.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Martijn Rendert Rosier in Sint Annaparochie (gemeente Het Bildt) is opgericht ter nagedachtenis aan deze Nederlandse sergeant die op 26 augustus 2007 in Afghanistan is gesneuveld door een bermbom. Hij maakte deel uit van een genie-eenheid die bermbommen onschadelijk moest maken.

Oprichting
Het initiatief voor de oprichting van het monument kwam van het Veteranencomité van Het Bildt.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 april op 2009.

Locatie
Het monument bevindt zich in het gemeentehuis van Het Bildt, gevestigd aan de Van Harenstraat te Sint Annaparochie.

Bron
Leeuwarder Courant op 30 april 2009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht