Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 4 mei 2009
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Zwijndrecht is een plaquette.

Tekst
De gedenkplaat bevat de namen en geboortedata van negentien Joden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Zwijndrecht is opgericht ter nagedachtenis aan negentien Joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zijn omgebracht in het vernietigingskamp Auschwitz.

Op 9 november 1942 werden twintig Joodse inwoners van Zwijndrecht gevangen gezet in de raadzaal van het oude raadhuis. Van daar uit werden ze op transport gezet. Via Amsterdam en het doorgangskamp Westerbork, kwamen zij terecht in het Poolse vernietigingskamp Auschwitz. Slechts één van hen heeft de oorlog overleefd; de apotheker Meijer.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2009 door burgemeester Antoin Scholten.

Locatie
Het monument bevindt zich in de voormalige raadzaal van het oude raadhuis aan het Raadhuisplein te Zwijndrecht.

Bron
De Dordtenaar op 30 april 2009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht