Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 2 mei 2009
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Goeree-Overflakkee (gemeente Goeree-Overflakkee) is een natuurstenen sokkel met daarop een verwrongen propellerblad.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
1LT ROBERT E. STOVER
30 JULI 1943

56TH FIGHTER GROUP
62ND FIGHTER SQUADRON
US ARMY AIR FORCE

HE GAVE HIS LIFE
HEARD NOT THE FIRING CEASE
IT WAS HIS FINAL SACRIFICE
FOR PEACE'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Oude-Tonge (gemeente Goeree-Overflakkee) is ter nagedachtenis aan de Amerikaanse piloot Robert E. Stover die op 30 juli 1943 bij Oude-Tonge om het leven kwam. Zijn vliegtuig stortte neer na een luchtgevecht.

Tijdens het luchtgevecht heeft de piloot Stover zijn toestel nog tijdig kunnen verlaten maar om onduidelijke redenen was zijn parachute niet geopend. Zijn vliegtuig, een Republic P-47C Thunderbolt, is twee jaar voor de onthulling van het monument bij toeval gevonden langs de Oudelandsedijk nabij Oude-Tonge. Het monument is op dezelfde plaats opgericht als waar het toestel was neergestort. Robert E. Stover is na de oorlog herbegraven en ligt op Ardennes Cemetery in België.

Oprichting
De oprichting van het monument op initiatief van Stichting WO2GO (Wereldoorlog 2 op Goeree-Overflakkee).

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 2009.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Oudelandsedijk, waar de Noordlandsedijk en de Blauwepannenweg uitkomen, te Oude-Tonge (gemeente Goeree-Overflakkee).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht