Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 4 mei 2009
Adopteer dit monument.

Veghel, oorlogsmonument (foto: Prudent Staal)
Veghel, oorlogsmonument (foto: Prudent Staal)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Veghel is een liggende hardstenen gedenksteen. De gedenksteen is geplaatst in een bestrating van natuursteen.

Tekst
Op de gedenksteen luidt:

'ALS SYMBOOL VOOR HEN DIE VIELEN VOOR VREDE EN VEILIGHEID

KAPITEIEN C.M. DONKERVOORT
AFGHANISTAN 31 AUGUSTUS 2006

VOORGOED IN ONZE DANKBARE HERINNERING'.

Symboliek
Het monument staat symbool voor alle oorlogsslachtoffers uit Veghel. Niet alleen de militairen, maar alle gesneuvelden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Veghel is opgericht ter nagedachtenis aan alle Veghelaren die na de Tweede Wereldoorlog in oorlogsgebied zijn omgekomen.

De naam van kapitein Michael Donkervoort staat op het monument. Hij overleed op 31 augustus 2006 door een vliegongeval tijdens een operationele missie in Afghanistan. De kapitein-vlieger was afkomstig van het 313 Squadron op de vliegbasis Volkel.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2009 door burgemeester Ina Adema en Femke (de weduwe van Micheal Donkervoort).

Locatie
Het monument bevindt zich in het Monumentenpark aan de Kolonel Johnsonstraat te Veghel. Het monument is met een pad verbonden met het Airbornemonument en het Indiëmonument die ook in het park staan.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht