Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 4 mei 2009
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Meerwaarde.

Strijen, Oorlogsmonument 2 (Foto: Eelke van Willegen/NKvB)
Strijen, Oorlogsmonument 2 (Foto: Eelke van Willegen/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Strijen (gemeente Hoeksche Waard) is een bronzen plaquette, waarop een glazen gravure met tekst is bevestigd.

Tekst
De tekst op de gravure luidt:

'STRIJEN HERDENKT DE BURGERS DIE VIELEN, 1940-1945'.

Hieronder zijn de namen en leeftijden van 28 burgerslachtoffers aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Meeteren Arie 26-04-1908 13-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Strijen is opgericht ter nagedachtenis aan 28 oorlogsslachtoffers die in Strijen zijn gesneuveld. De slachtoffers zijn zowel niet-Strijenaren die zich op dat moment in Strijen bevonden, als Strijense burgers die elders door oorlogsgeweld vielen.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van de Oudheidkundige Vereniging Strijen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2009.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de toren van de Grote of Sint Lambertuskerk aan de Kerkstraat, direct naast het monument voor de gevallen militairen in Strijen (gemeente Hoeksche Waard).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Dominic Hoogsteder Jr. | 1 mei 2020

Namens de veteranen in de Hoeksche Waard (HW) als voorzitter van het Veteranen Comité HW.